Hopeful employees - Czukor, Gergely (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2024)
V študiji smo preverjali sočasno veljavnost pripomočka za ocenjevanje ujemanja med zaposlenimi in organizacijo, ki je utemeljen na ciljih družbenega razvoja. Cilj uporabe pripomočka je napovedovati upanje zaposlenega o uspešnih delovnih izidih, ki so posledica izboljšane zaznave pomembnosti naloge. V študiji so sodelovali delavci, zaposleni na različnih strokovnih delovnih mestih v podjetjih v Turčiji, ki delujejo v različnih sektorjih gospodarstva. Na podlagi preferenc udeležencev o 26 razvojnih ciljih in zaznavah o tem, v kolikšni meri so ti cilji del strategije podjetja, smo izračunali indeks subjektivnega ujemanja. Veljavnost smo podprli s parnimi korelacijami med ujemanjem ter upanjem in pomembnostjo naloge, ter s polinomialno regresijo, s katero smo napovedovali upanje. Mediatorska vloga pomembnosti naloge je bila podprta v odnosu med ujemanjem zaposlenega z organizacijo in upanjem. Neposredna vpletenost ni bila pomemben moderator. Raziskava razširja razsežnosti ujemanja z validiranim pripomočkom socialnega razvoja, ki ocenjuje in vključuje upanje, pozitivno psihologijo ter izide korporativne družbene odgovornosti na ravni zaposlenega.
Keywords: cilji družbenega razvoja; employee hope; employee-organization fit; personnel; pomembnost naloge; societal development aims; task significance; ujemanje zaposlenega in organizacije; upanje zaposlenih; zaposleni