List 46 Gospodarske skušnje. (Da jabelka ostanejo do spomladi lepe in okusne), jih položi v suhi pesek, in mesca majnika in rožnika ti bojo še tako presne (frišne) in dišeče kakor da hi jih bil ravno pred z drevesa vzel; še recelj je sočen. Amerikanci tako delajo in ne morejo prehvaliti kako dobro je to. Pesek namreč brani, da ne more sapa do njih, ki jih suši; brani pa tudi, da ne izpuhtijo iz sebe cvetu, ki jih prijetne dela; od druge strani pa pesek tudi vso mokroto na-se vleče, ktero potijo jabelka iz sebe. (Da krompir kali ne poganja in dolgo dober ostane), naj se vsuje na grobo stolčeno oglje; tako shranjeni krompir še spomlad ne kali in je tako dober, kakor da bi ga bil malo pred iz zemlje skopal. (Kadar stala gori), ni skor mogoče konj drugac iz stale spraviti, kakor da se okomatajo kakor za uprego. (Krompir za krave). Sirov krompir napravi, da krave dobro molzejo, pa mleko nima kaj dosti smetane; po kuhanem krompirji se dobro pitajo, mleka nimajo toliko, pa je mastneje. Najbolji jim tekne zdro-zgani krompir; po njem krave obilo molzejo, mleko ima dokaj smetane, in tudi redijo se dobro.