Epidemija samomorov? - Remec, Meta (Prispevki za novejšo zgodovino, 2023)
Članek analizira problematiko samomora na Slovenskem od prvih statističnih analiz, ki so zajele tudi slovenski prostor v drugi polovici 19. stoletja, do konca 60-ih let 20. stoletja, ko so statistični podatki in pritisk javnosti, ki se je ustvaril tudi zaradi napačnih in izkrivljenih interpretacij le-teh, takratno socialistično oblast spodbudili k aktivnemu reševanju problematike. Članek na podlagi statističnih podatkov in njihovih interpretacijah, poročil policije in Službe državne varnosti (SDV) ter časopisja prikaže diskurze oblasti, stroke in medijev. Članek prikaže dojemanje fenomena samomorilnosti v različnih delih družbe in različne interpretacije vzrokov za porast v stopnji samomorilnosti v vsakem od obravnavanih obdobji ter prikaže, kako so podatki o samomorilnosti postali sredstvo manipulacije in obračunavanja z nasprotniki in orodje za iskanje krivcev za domnevne stranpoti v družbi.
Keywords: mladi; samomori; samomorilni količnik; socializem