Antikoagulacijsko zdravljenje pri bolnikih z zmanjšanim ledvičnim delovanjem - Tratar, Gregor (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča Število bolnikov, ki prejemajo antikoagulacijsko zdravljenje, narašča. Med njimi je tudi vse več tistih z zmanjšanim ledvičnim delovanjem. Zaradi sprememb v koagulacijski in fibrinolitični aktivnosti krvi je pri teh bolnikih vodenje antikoagulacijskega zdravljenja bolj zapleteno. Pri bolnikih z zmanjšanim ledvičnim delovanjem uporabljamo enaka antikoagulacijska zdravilakot pri drugih bolnikih: nefrakcionirani heparin in nizkomolekularne heparine ter kumarine. Odmerjanje nefrakcioniranega heparina in kumarinov je pri bolnikih z zmamjšanim ledvičnim delovanjem enako kot pri drugih bolnikih, saj ledvice ne sodelujejo pomembno pri presnovi teh zdravil. Pri uporabi nizkomolekularnih heparinov, bodisi za preprečevanje bodisi za zdravljenje trombemboličnih zapletov, pa moramo biti posebej previdni, saj se izločajo pretežno skozi ledvice. Odmerke moramo prilagoditi zmanjšanemu ledvičnemu delovanju. Za razliko od drugih bolnikov je zato pri bolnikih z zmanjšanim ledvičnim delovanjem potrebno redno spremljanje antikoagulacijskega učinka nizkomolekularnih heparinov z merjenjem aktivnosti zaviranja faktorja Xa. Poseben problem je priprava bolnikov, ki prejemajo antikoagulacijska zdravila,na nefrološke posege. V prispevku so podana priporočila za uporabo antikoagulacijskih zdravil pri bolnikih z oslabljenim ledvičnim delovanjem. Opisani so tudi postopki priprave teh bolnikov na najpogostejše posege v nefrologiji, vključno s presaditvijo ledvice.
Keywords: Anticoagulants; antikoagulacijsko zdravljenje; Antikoagulansi; Coumarins; Heparin; Heparin, Low-Molecular-Weight; Heparin, nizke-molekularne teže; Kidney Failure; kumarin; Kumarini; ledvice; Ledvična odpoved; ledvične bolezni; Varfarin; Warfarin