LETO 1930 — ŠTEVILKA i©. Gnojenfe okopavin. Glavne kulturne rastline v Sloveniji tvorijo okopavine: koruza, krompir, pesa, korenje, repa, zelje in slič-no. Te nudijo našemu kmetu večino njegove hrane, pa tudi živini najboljšo krmo. Zato ni čuda, če jih vsak gospe dar goji z največjo skrbjo in jim posveča čimveč dela. Za nje globoko in skrbno obdeluje zemljo, gnoji jo s hlevskim gnojem, jih pridno pleve, ckcpava in osipava. Ker mu dajo obilo pridelka, zato jim mora pred vsem nuditi mnogo hrane v obliki hlevskega gnoja. Gnojenje okopavin ie torej eno najvažnejših opravil pri njih gojitvi. Toda nima vsak kmet dovolj dobro vležanega hlevskega gnoja, da bi ga mogel nuditi svoji koruzi, krompirju, pesi in ostalim okopavinam, zato gnoji spomladi večinoma z ne-vležanim, svežim gnojem. Potem se pa čudi, da mu rastline ne uspevajo tako, kakor bi si želel. Kaj pa je temu vzrok? Sveži gnoj ne vsebuje še takih redilnih snovi, ki bi jih rastlinske korenine lahko takoj usrkale, ampak te snovi se morajo v njem šele pripraviti z razkrajanjem potom bakterij. Ta priprava pa traja v zemlji precej časa in zato opazimo, da mlade rastline gladujejo ravno v dobi, ko bi najbolj potrebovale hrane. Zato tudi ni uspeh še tako močnega gnojenja s svežim hlevskim gnojem spomladi zadovoljiv, kajti mlade rastline potrebujejo tedaj lahko raztopne in hitro dostopne hrane. Take hrane pa jim ne more nuditi hlevski gnoj, ampak edinole u m e t -na g n o j i 1 a. Pa tudi umetna gnojila ne učinkujejo vsa enako. Nekatera vplivajo na raščo listov in steblovja, to so dušičnata; druga zopet dajo kleno in debelo zrnje in seme ter po- spešujejo zorenje, to so fosfornata; tretja naposled provzroeijo krepak razvoj korenja in gomolja ter tvorijo škrob in sladkor, to so kalijeva gno-jila. Spomladi je za mlade rastline najbolj potrebna dušičnata hrana. Izmed dušičnatih mejil je najbolj učinkovit čilski soliter, ki se v zemeljski vlagi hitro topi in ga rastlinske korenine takoj lahko vsrkajo. To je zelo važno, kajti vse mlade rastline rabijo> obilo lahko dostopnega dušika in se po njem bujno razvijejo. To gnojilo je tudi zaradi tega važno, ker se ga da trositi v vsaki dobi, tudi tedaj, kc rastline že zelene in rastejo. Saj ga ni treba podkopavati ali podoravati; dež ali zemeljska vlaga ga sama raztopi in spravi h koreninam. Že po osmih dneh se opazi učinek gnojenja, kar se ne zgodi pri nobenem drugem gnojilu. Pri ckopavinah, ki rabijo zelo mnogo dušika, potrosimo do 250 kg čilskega solitra na hektar (ali 1150 kg na oral) in sicer najboljše pri prvem okepavanju. Prezgodaj ga ne smemo trositi, ker bi se ga, če je vreme preveč deževno, nekaj zgubik>v spodnje zemeljske plasti. Pri pripravi zemlje za sajenje ali setev okopavin pa ne smemo pozabiti tudi na kalijevo sol (250 kg) in na superfosfat (300 kg), kajti popoten uspeh gnojenja dosežemo le tedaj, če potrosimo vse troje vrste gnojil. g Živinski sejem v Mariboru. Na sejem dne 29. aprila je bilo prignanih 11 konj, 9 bikov, 40 volov, 155 krav in 11 telet, skupaj 226 grla v, od katerih je bilo predanih 127 glav. Cene za 1 kg žive teže so bilo naslednje: voli 7.75—10.50 Din, biki za klanje 7—8 Din, mlada živina 8—8.25 Din. g Dunajski živinski sejem. Na zadnji prosti trg je bilo pripeljao;b 1583 goved, od teh iz Jugoslavije 102. Na kontumačnem trgu pa je bilo 672 romunskih goved. Cene so bile za vole: najboljši po 1.90—2 šilinga za 1 kg žive teže, I. 1.50—1.85 š., II. 1.30 —1.40 š., 111. 1.10—1.20 š., za krave I. 1.10—1.35 š., II. 1—1.10 š., za bike 1.15—1.50 š., za klavno živino 0.50 do 9.90 š. (1 šiling je 8 Din.) Promet je bil slab. Zaprvovistne voli so bile današnje cene za 5 grošev višje, za bike 5 grcšev nižje, sicer neizpremenjeno. Nevarnost. Tekoči in še prihodnji teden smo še vedno v dobi, ko nam slana lahko uniči ali vsaj močno poškoduje nekatere pridelke. Zlasti v veliki nevarnosti so sadovnjaki in vinogradi. Kolikokrat se je že zgodilo, da ves april ni bilo slane in tudi ne prve dni maja. Sadno drevje je lepo ocvelo, /se se je bujno razvijalo. Pa so prišli dnevi znanih brijacev (Pankracij, Servacij, Bonifacij) in »ledena« Zo-ija, ki vino »popija«, nastalo je mrz-o vreme, potegnila je burja, po hri-oih je zapadel sneg, nebo se je zjas-lilo in naslednje jutro je bilo — belo. Tudi letos smo imeli do sedaj razmeroma ugodno vreme. Sadje je ?koro že ocvelo. Le jablane ponekod še pocvitajo. Večinoma se nam obeta dobra sadna letina. Toda ni še jotova. Nič ne vemo, kaj nam prinesejo imenovani svetniki. Na vsak način pa je potrebno, da mislimo na uimo, ki nas utegne zadeti in da ukrenemo zoper to silno nadlogo, kar se sploh ukreniti da. Že od nekdaj skušajo vsaj nekatere sadeže obvarovati pred slano in pozebo. V naših preprostih razmerah ste mogoči samo dve sredstvi, in sicer pokrivanje in pa dim. Mlajše, pritlično sadno drevje, špalirje ob stenah in razno drugo manjše rastlinje na vrtu obvarujemo slane, ako ga pravočasno p o k r i -j e m o s kako, bodisi še tako tanko odejo. Že navadni časopisni papir zadostuje, ako ga razgrnemo po fižolu ali vrtnicah in tako pritrdimo, da ga ne odnese veter. Večje rastline pokrivamo z rjuhami, plahtami, vrečami, smrekovimi vejami, slamo itd. Kadar kaže torej, da bi utegnila biti drugi dan slana, je treba že prejšnji dan pripraviti potrebno odejo in pod noč pokriti, kar se nam zdi v nevarnosti in bi bilo posebno škoda, ko bi pozeblo. Tako se dado zanesljivo rešiti marelice, breskve, pritlične hruške in še marsikaj drugega na vrtu in včasih tudi na zelniku in na njivi. Se mnogo bolj važno pa je vprašanje, kako obvarovati pred pozebo sadovnjake, vinograde in-sploh rastlinje po večjih prostorih.. Kakor že rečeno, je to pri nas mogoče le na ta način, da se ob taki nevarnosti na primernih krajih palijo snovi, ki razvijajo mnogo dima, ki se vleže po tleh in obvaruje zemljo, da ne izžareva toliko toplote, daf bi toplina zraka odnehala pod ničlo. Treba pa je imeti za tak slučaj ž e v naprej pripravljeno gorivo, razpostavljeno na takih krajih, ki so posebno v nevarnosti, da se v slučaju potrebe takoj lahko za-pali. V to svrho priporočajo in tudi marsikje uporabljajo razne snovi, ki tle in razvijajo mnogo dima, kakor n. pr. vlažno listje, moker les, sveže vejevje, smrečje, mah, žaganje, gnoj itd. Take snovi pripravimo že pre po raznih krajih na kupe. V kolikor se da to v naprej sklepati,, jih razpostavimo tako, da se dim vleče v tisto smer, kjer se nahajajo sadeži, ki jih hočemo zavarovati. Gorivo za-palimo proti jutru, preden se ozračje ohladi do ničle. Zelo potrebno orodje pri tem poslu je dober toplomer, ki nam vsak čas zanesljivo pove, kakšna je toplina ozračja. Slana se najraje pojavi ob mirnih, jasnih nočeh, posebne če je zrak suh. Ob vetrovnem vremenu, ako nastopi megla in sploh, če je zrak nasičen z vodnimi hlapi, se ni bati slane. Najbolj so v nevar- nosti n i ž a v e , kjer se zrak nič n.e pregiblje. Zelo hitro se ohladi ozračje tudi nad prostori, ki so gosto ob-raščeni s travo ali deteljo, ali ako so pokriti z gnojem; prav tako pospešuje pozebo malo prej obdelana, prekopana, zrahljana zemlja. Neposredna bližina gozda odvrača slano. H. Igo. Šubelj: Puščanje krvi pr< živini. »Nevednost je najdražja stvar na svetu.« O resničnosti pravkar navedene prislovice, se je gotovo prepričal ta ali oni čitatelj. Koliko nesreč in stroškov bi bilo prihranjenih, če bi znali ljudje pomagati v raznih ne-prilikah. Na misel mi prihaja zelo razširjena, nespametna in škodljiva navada naših živinorejcev pri obolenju živali. Ce živina oboli za katerokoli boleznijo, prvo jim je: puščajmo kri, kri »nagaja«. Pri tem poslu ne poznajo izjem. Če je žival še tako stara in suha, da komaj tiči življenje v njej — ter ji odvzetje vsake kaplje krvi zmanjša odpornost proti bolezni, vendar ljudje trdijo: kri ji nagaja! Ker nimajo za to potrebnih instrumentov, jim je dobrodošel vsak star in zarjavel pipec. Nič ne pomislijo, da je s tem v zvezi nevarnost zastrupljenja krvi. »Poglejte, tale kri, ki je črna in je odtekla, je bila »giitna« in kar gnila«. Če bi ne odtekla, gotovo bi žival poginila.« Tako potem učenja-ško govore začudenim ljudem razni mojstri, ki so se »učili« puščanja, a ljudje slepo verjamejo »učeni« razlagi. Pri prašičkih pa večinoma ljudje kar sami izvrše »operacijo«. S pipcem prerežejo uho ali rep. S tanko palčico tepejo žival po narezanem uhlju, da »giftna« kri bolj odteče. Marsikateri prašič kaže celo življenje znak operacije: odrezali so mu rep. Predvsem se nam zdi potrebno ugotoviti sledeče: Puščanje krvi je v večini slučajev škodliivo in mučenje živali. Kri je hraneča tekočina, iz katere so nastali in se vzdržujejo ter obnavljajo vsi deli in vse tkanine celega telesa. Staro in suho žival s puščanjem krvi zelo oslabimo; saj je škoda vsake kaplje krvi, ki gre v izgubo. Vzroka bolezni ni iskati v krvi, ampak drugod. Živinozaravniška veda danes nasprotuje škodljivemu puščanju. Le v izjemnih slučajih obolenja (krvni naval na možgane, pljuča) se posluži-jo puščanja, da se s tem razbremeni ogrožene organe. V drugih slučajih obolenja ni na mestu puščanje krvi. V človeškem in živalskem telesu se nahajajo dvojne žile: odvodnice ali arterije imenovane, privodnice ali vene. Odvodnice leže bolj globoko, pod privodnicami ter so nevidne. Ako jih nalahko otipamo, čutimo njih utripanje ali bitje srca. Ako poškodujemo odvodnico, brizga iz njih kri v daljavo. Privodnice leže tik pod kožo ter so vidne. So višnjeve barve a ne utripajo. Če jo poškodujemo (prereže mo) teče leno iz njih kri. Po odvodnicah se pretaka svetlo-rdeča kri od srca k vsem organom ir. tkaninam, ki jim služi v hranitev. Po privodnicah pa se pretaka nazaj k srcu temno-rdeča kri. Pravkar omenjena temno-rdeča kri in »giftna-< ali gnojna, ampak izrabljena, pomešana s plini in vodnimi parami. Izmenjava krvi iz temnordeče v svitlo rdečo se vrši v pljučih. Živa' udihne zrak, kateri gre po sapniku v pljuča. Sapnik se razdeli pod vsto pom v pljuča v 2 veji, bronhije imenovani. Ti bronhijalni veji se zopet razdelita in razcepita v manjše in manjše vejice, ki končno izgube hru-stančaste obročke in se spremene v male cevke, ki imajo na koncu groz daste nabrane mehurčke (pljučni me-hurci). Te mehurce obdajajo na zunanji strani najtanjši izrastki pljučni! krvnih žil ter napravljajo pljučno la skovično mrežo, v kateri se vrši naj- važnejši del dihanja, t. j. izprememDa krvi. Ogljikova kislina, ki se nahaja v temni krvi, pljučnih krvnih žil do-vodnic, in tudi vodna para, izmenjava se v pljučni laskavični mreži s kisikom vdihanega vnanjega zraka, ki so ga živali vdihale. S tem se kri zopet ujasni, postane svitio-rdeča ter je zopet sposobna hraniti telo. Žival pa izdihne ogl. kislino, dušik in vodne pare. Spremenitev lemno-rdeče krvi v svetlo rdečo, imenujemo okisanje ali oksidiranje. Privzeti kisik kroži s krvjo po telesu ter se spaja z ogljič-natimi sestavinami v ogl. kislino, pri čemer se razvija telesna toplota. Kjerkoli se spaja kisik z raznimi snovmi, napravlja se toplota. V telesu zgorevajo pod uplivom kisika beljakovine, posebno pa ogljikovi vodani in tolšče. Iz opisanega sledi, da je popolnoma napačno mišljenje naših ljudi, ki zamenjujejo temnordečo kri z »gift-10« in pokvarjeno. Ta kri je samo izrabljena in pomešana z raznimi plini, vodnimi parami itd. Opuščajte puščanje krvi živalim, ker s tem živino samo mučite in oslabite! Kdaj in kako se pušča kri živalim, naj določi in izvrši živino-zdravnik! Ign. Šubelj: Selekcija v živfnorejš. Umni kmetovalec odbira za setev najlepše, zdravo, plevela očiščeno, proti boleznim odporno zrnje, ker dobro ve, da le od take setve sme pričakovati obile žetve. Prav isto načelo velja v umni živinoreji: Od dobrih plemenskih živali smemo pričakovati dober naraščaj, iz katerega lahko vzredimo lepo in koristinosno potomstvo Slovenski kmetovalec povečini bridko občuti, da se žitogojstvo več ne izplača ter da bo moral popolnoma spremeniti način gospodarstva, če bo hotel zdržati na rodni grudi. V prvi vrsti se bo moral odločiti za rejo lepe dobičkanosne goveje živine. Lepo in povsem izboljšano govedo bo lahko prodal kot plemensko žival; obenem mu bo pa tudi dajala obilo mleka, ki se primeroma lahko spravi v denar. — Naš planinski svet, naše podnebje, zemlja in gospodarske prilike so kot nalašč ustvarjene za umno govedorejo. Vsled tega mora biti prva in najvažnejša naloga našega kmetovalca, posvetiti vso skrb naši govedi, jo dvigniti na ono višino, ki je v danih prilikah dosegljiva. Le v tem je v prvi vrsti rešitev slovenskega kmeta. — Vse to se pa da doseči v do,-glednem času samo s skrbno in strogo selekcijo, umno rejo, kontrolnim krm* Ijerijem