Spremljanje trenutne frekvenčne vsebine pri zagonu pralnega stroja - Simonovski, Igor (Strojniški vestnik, 2001)
Fourierjeva integralska transformacija je zelo uporabno orodje za analizo frekvenčnega stanja ustaljenih procesov. Pogosto pa se srečujemo tudi z neustaljenimi procesi, pri katerih običajne Fourierjeve transformacije ne moremo uporabiti. Uporabiti moramo druge metode za spremljanje frekvenčne vsebine. V tem prispevku sta predstavljeni okenska Fourierjeva transformacija in novejša zvezna valčna transformacija. Valčna transformacija je zaradi uporabe lokalno omejenih osnovnih funkcij primerna za opazovanje neustaljenih procesov. Uporabnosti omenjenih transformacij za spremljanje frekvenčne vsebine neustaljenega procesa smo ugotavljali na primeru zagona pralnega stroja. Izkazalo se je, da je zaznavnost trenutne vrtilne frekvence pri okenski Fourierjevi transformaciji slabša kakor pri zvezni valčni transformaciji. Raztros vrednosti pri okenski Fourierjevi transformaciji namreč ne omogoča zanesljive identifikacije trenutne vrtilne frekvence, ampak samo umestitev v določen frekvenčni interval. Z uporabo zvezne valčne transformacije smo bistveno zožili ta frekvenčni interval.
Keywords: procesi neustaljeni; transformacije Fourierjeve okenske; transformacije valčne zvezne; valčki Gaborjevi; stroji pralni; neustaljeni procesi; frekvenčna analiza; Fourierova transformacija; valčna transformacija; pralni stroji