Rehabilitacija pacientov z revmatoidnim artritisom - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Revmatoidni artritis je najpogostejša vnetna revmatična bolezen v razvitem svetu, ki lahko pri pacientih povzroči okvare na nivoju telesnih zgradb in funkcij, s posledičnimi omejitvami pri njihovih dejavnostih in sodelovanju. V prispevku predstavljamo pregled objav s področja rehabilitacije teh pacientov v obdobju zadnjih 10 let v dostopnih elektronskih podatkovnih zbirkah, s poudarkom na ugotovitvah preglednih člankov. Pregled ugotovitev kaže na učinkovitost tako celostne rehabilitacije kot posameznih terapevtskih metod, pri čemer se ocene kakovosti dokazov in s tem moči priporočil za uporabo posameznih metod med avtorji različnih pregledov literature razlikujejo. Vse to govori v prid dejstvu, da bi bile potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kakšen naj bo najbolj učinkovit rehabilitacijski programa za paciente z revmatoidnim artritisom.
Keywords: fizikalna terapija; rehabilitacija; revmatoidni artritis; therapy; vocational rehabilitation; zdravljenje