Stable Isotopes, Radiocarbon and the Mesolithic-Neolithic Transition in the Iron Gates - Bonsall, Clive (Documenta Praehistorica, 2000)
V članku smo preučili rezultate analiz stabilnih izotopov ogljika in dušika izkolagena človeških kosti, ki izvirajo iz najdišč Železnih vrat: Lepenski Vir, Vlasac in Schela Cladovei. Pri tem smo upoštevali najnovejše izsledke raziskovanja paleoprehrane s stabilnimi izotopi in nove kronološke podatke. Nanovo pregledani podatki vplivajo na interpretacijo Lepenskega Vira in Vlascater na časovno umestitev mezolitsko-neolitskega prehoda v Železnih vratih.
Keywords: Železna vrata; stabilni izotopi; radiokarbonska datacija; paleoprehrana; mezolitik; neolitik; Lepenski vir; Schela Cladovei; Vlasac