Endobronhialna ultrazvočna preiskava v diagnostiki in zdravljenju mediastinalnih sprememb - Rozman, Aleš (Zdravniški vestnik, 2011)
Izhodišča: Bronhoskop s konveksno ultrazvočno sondo je v kombinaciji s perbronhialno igelno biopsijo relativno nova, minimalno invazivna metoda, ki jo lahko uporabimo tudi pri ambulantni obravnavi bolnikov. Uporaba je indicirana pri določanju stadija mediastinalnih in hilusnih bezgavk pri bolnikih s pljučnim rakom, pri diagnostiki pljučnih in mediastinalnih tumorjev, pri opredeljevanju mediastialne limfadenopatije in pri opredeljevanju in praznjenju mediastinalnih cist. Metoda ima veliko diagnostično natančnost, tako da jo postavljamo ob bok invazivnejšim diagnostičnim metodam, hkrati pa bolnikom prinaša manjšo obremenitev in večjo varnost.
Keywords: Biopsija igelna; Biopsy, Needle; Bronchoscopy; Bronhoskopija; Diagnosis; diagnostika; Limfatična metastaza; Lung Neoplasms; Lymphatic Metastasis; Mediastinal Neoplasms; mediastinalne novotvorbe; Methods; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; therapy; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika; zdravljenje