Hate music loving it - Janakieva, Mirjana (Primerjalna književnost, 2015)
Skozi stoletja je odnos književnosti do glasbe nadvse protisloven ter koleba med čaščenjem in zanikanjem. Slednje se je posebej okrepilo v prvi polovici 20. stoletja z vlogo, kakršno je glasbi pripisal nacizem. A tu se neogibno pojavi vprašanje - ali je glasba sama odgovorna, z drugimi besedami, je v njenem bistvu kaj takega, kar je omogočilo njeno strahovito udeležbo v koncentracijskih taboriščih? Glasbo namreč pogosto najostreje obsojajo pisci, ki jo najbolj ljubijo.
Keywords: Musil, Robert, 1880-1942; Quignard, Pascal, 1948-; književnost in glasba; privlačnost; sovraštvo; odpor