Dobrodelncst. Med vsem plemenitim veseljem človeškega življenja ni ničesar lepšega in sladkejšega, kakor zavest, da smo stofili svojemu bližnjemu kaj dobrega. — Srečen in zavidanja vreden je oni čloyek, kateremu so dana za to sredstva an prilike. Ni samo denar in blago, ki omogočata dobrodelnost. Tudi z dobrim nasvetom in ljubeznjivim opominom, priproSnjo, voljno uslužnostjo in pomočjo ali drugim se Lahko stori mnogo dobrega. — Saj so ravno to najzaslužnejša dobra dela, ker se ne opirajo samo na dobro voljo, ampak v prvi vrsti na lastno delo in trud darovatelja. Če si tako srečna, da si lahko izkazala svojemu bližnjemu kako dobroto, ne zmanjšuj nje vrednosti s tem, da jo oponašaš in precenjuješ. In če si kako dobroto prejela, ne pokaži se je nevred na z grdo nehvaležnostjo. Tiha dobra dela so kakor nevidne ali večno lepo dišeče cvetke, kakor lepe zvezde, ki nikdar ne zatonejo. Kdor da hitro, da dvojno mero. Kjer je pomoč potrebna, beseda ne «aleže.. Dobra dela so kapital, ki nosi obilne obresti. Dajati miloščino, ne obuboža nikogar. Koliae. Pre-dpripravc za koline se morajo iz vršiti dobro premišljeno, pravočasno in ipazljivo, da gre delo potem hitro izpod rok in sc ne zapravlja čas po nepotreb nem. 1. Teden dni pi'ed kolinami se pregledajo in zam-očijo kadi za nasoljenje mesa in banja za kropanje (barenca). Po potrebi se popravijo, nato pa sc me sne kadi temeljito očistijo s soda-vodo in krtačo ter večkrat izplaknejo s čisto vo-do, tako da &o povsem v redu za dan kolin. 2. Priskrbcti jc treba zadostno množino smole ter potrebne špile. 3. Nakupiti in pripraviti je potrebne ^aoimbe: dovolj soli, celi ter zmleti po iper, brinjevo zrnje, soliter za meso in za mesne klobase, malo galuna za čiščenje črev, zmleti cimet, gvirc, timijan, majoran, česenj, čebulo, kašo ali ^iž za klobase, lavorjevo listje in limolio za tančično pecenko. 4. Dan pred kolinami so poskrbi za brušenje nožev in sekirice, pripravi stroj za rezanje mesa in špeha, brizga za klobase, nekaj čistih krp ter razna posada, škafi, sklede in lonci. Že zveŁer se napolni kotel z vodo, da se ni ¦treba s tem motiti zjutraj. 5. Na dan kolin se zgodaj zjutraj zakuri pod kotel, da je krop pravočasno pri roki. Vse za klanjo potrebno mora biti na svojem mestu: barenca, smola, lestva, verige, nekaj starih ostrih žlic «a strganje dlake, dalje skleda za kri in kuhalnica za mešanje krvi, škafi za vodo in Ce ni vodovod ali vodnjak v bližini. dovoli Cistc vode. 6. V določenem prostoru mora biti predvsem dovolj velika, močna in snažna miza, nadalje vso potrebno orodje in posodje. Ne pozabite čiste krpe ter posebno ]>o&odo za umivanje rok z brisačo, ker snažuo&t je pri kolinah na prvem mestu! Krvavice. Ajdova kaša ali riž se skuha ali ne premehko. Svinjske pljuče, srce in spodnji del glave kuhaj v primerno slani vodi tako dolgo, da je meso mehko in se dajo kosti lepo izločiti. Šc mlačno meso zreži s strojem prav drobno (vzemi ploščo z najmanjšimi luknjicami). ali zreži in seklaj z nožem na deski istotako fino. Približno 4 srednje debele čebulc olupi in zreži s strojem ali seklaj na deski tako drobno kakor meso, nato pa prepraži to seklano čebulo na sladki masti (notranja mast ali sala); vendar pa čebula ne sme zarumeneti. V dovolj ve liki skledi ali loncu zmešaj sedaj kuhan mlačen riž ali kašo (lahko daš tudi vsakcga polovico), seklano meso in prepraženo čebulo, dodaj zmletega popra, cimet, gvirc, majoranove pleve (suh zdrobljen majoran) ter toliko čez redko sito precejene krvi, da nastanc srednje gosta zmes. Kdor nima rad veliko krvi, naj doda nekaj mastne mesne juhe od pljuč in glave. Za poskušnjo prepraži par žlic te zmesi na nekoliko masti v kozici in če meniš da jc potrebno, d-odaj kar manjka, sol ali drugo začimbo. Nato napravi klobase ter jih kuhaj prav počasi še pol do tričetrt ure v plitvi posodi, kjer jih lažje poloviš iz juhe kakor iz visokega lonca. Previdno zabodi vsako klobaso s špilo in če priteče iz luknjice čist nekrvav sok, je klobasa kuhana. Popolnama shlajene speči v peči, da postanejo lepo krhke. Za srednje velikega prašiča se računa 2 kg riža ali prilično 3 litre kaše. Priprostejii in ceaejsi aačin piiprave krvavic: Vzemi sarao del mesa ali pa meso izpusti popolnoma. V tem slučaju je treba vzeti nekaj ve5 masti z ovcirki vred ker so klobase sicer zelo pust«. Žemljeva potica. Iz pol litra moke in malo mleka ter soli zgneti prav gladko testo kakor za štrukelj, ter pusti pokritega počivati vsaj pol ure na toplem. Razreži z ostrim nožem deset svežih žemelj (po 50 par komad) po dolgem, vsako na 6—8 enakih, p^ol prsta debelih kosov. Polij v skledi te rezine z mlaCnim mlekom tako- da so mehke, vendar morajo ostati cele. Razvalaj in raztegni testo tako kakov za štrukelj, položi ga v z mastjo namazani glinasti model za potice, ali v primerno visoko« pekvo tako, da je notranjost posodc pokrita s testom in da visi še nekaj testa preko robov posode. Na dno naloži sedaj eno vrsto namočenih žemeljnih rezin eno tik druge, polij s smetanovo polivko, potrosi čez to pest rozin ali vinskih jagod (vamperlov), nato naloži zopet žemlje, polij s polivko itd., doker imaš kaj. Nazadnje polij s smctancvo polivko, pokrij s testom ocl vseh strani, povrli pa pomaži z mastjo ali maslom. Pusti sedaj vse skupaj vsaj pol ure stati, da sc polivka vleze med žemlje, ter speci potico v peči lepo zla« torumcno. Snieianova polivka. V on liter drobne mastne smetana primešaj 4 jajca, eno malo kavino žlič ko zmletega cimta, 5 velikih žlic slad-: korne sipe ter prašek soli. Če je smeta-< na pusta, primešaj nekaj žlic raztop-i Ijenega surovega ali kuhanega maslaj