Zapleti enteralnega hranjenja preko perkutane endoskopske gastrostome (PEG) - petletne klinične izkušnje - Dajčman, Davorin (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča: V članku želimo predstaviti naše petletne izkušnje s PEG in najpogostejše zaplete. Metode. Spoznanja o ugodnih učinkih zgodnjega enteralnega prehranjevanja bolnikov so zvečala zanimanje endoskopistov za vzpostavitev endoskopskega enteralnega pristopa, vodenja tako hranjenih bolnikov in odpravljanje zapletov, ki so posledica osnovnega posega. Pri bolnikih v enotah za intenzivno zdravljenje zgodnje uvajanje enteralnega prehranjevanja zmanjšuje sistemske bakterijske okužbe, blaži stresni odziv organizma, zavira preobčutljivost imunskega odziva in pospešuje bolnikovo okrevanje. Pri kroničnih bolnikih tak način enteralnega hranjenja zmanjšuje možnost aspiracije živil, saj pristop omogoča hranjenje v del prebavil, oddaljen od dihalnih poti, in zmanjšuje ogroženost bolnikov zaradi pomanjkanja beljakovin oziroma splošne podhranjenosti. Zaključki: Od zgodnjih začetkov uvajanja perkutanih endoskopskih gastrostom (PEG) se število vstavitev iz leta v leto povečuje, kar potrjujejo številne študije. Ne glede na tehnične posebnosti vstavljanja, uspešnost vstavitve PEG presega 95 %. Zaradi povečanjastarejše populacije lahko pričakujemo rast zanimanja za prehranjevanje starostnikov z enteralnim pristopom preko endoskopskih tehnik.
Keywords: Enteral nutrition; Enteralna prehrana; Gastrostoma; Gastrostomy