Povezanost časovne perspektive z osebnostnimi lastnostmi in subjektivnim blagostanjem - Podlogar, Tina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je povezanost šestih dimenzij časovne perspektive ter uravnoteženosti časovne perspektive z osebnostnimi lastnostmi in subjektivnim blagostanjem. Izhajala sva iz predpostavke, da je časovna perspektiva tesno povezana z osebnostnimi lastnostmi in subjektivnim blagostanjem. Za Zahodni svet naj bi bila optimalna t.i. uravnotežena časovna perspektiva, ki vključuje srednje visoko izraženost hedonistnične sedanjosti in prihodnosti, visoko izraženost pozitivne preteklosti ter nizko izraženost negativne preteklosti in fatalistične sedanjosti, pri čemer je zelo pomembna tudi posameznikova sposobnost prilagajanja trenutni situaciji. Ljudje z uravnoteženim profilom časovne perspektive tako iz preteklosti črpajo mnoge pozitivne spomine, v sedanjosti odkrivajo dovolj priložnosti za sprostitev in užitek, hkrati pa v prihodnosti iščejo nove izzive, kar jim daje motivacijo za trdo delo. Tako naj bi se bolje znašli v življenju in bili srečnejši od ljudi z drugačnimi profili, zaradi česar sva predpostavljala pozitivno povezanost uravnotežene časovne perspektive s pozitivnimi osebnostnimi lastnostmi in visoko izraženostjo subjektivnega blagostanja. V študiji je sodelovalo 279 študentov različnih smeri Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, katerih povprečna starost je bila 21,2 let. Rezultati kažejo na povezanost pozitivnih dimenzij časovne perspektive in uravnoteženosti časovne perspektive z ekstravertnostjo, sprejemljivostjo, vestnostjo in višjo izraženostjo subjektivnega blagostanja, na drugi strani pa negativnih dimenzijč asovne perspektive z nevroticizmom ter nižjo izraženostjo subjektivnega blagostanja in depresivnostjo. Uravnoteženost časovne perspektive se je izkazala za zelo pomemben napovedni dejavnik za stopnjo posameznikovega zadovoljstva z življenjem, pomembna deleža variance pa pojasnjuje tudi pri napovedovanju pozitivne emocionalnosti in depresivnosti.
Keywords: časovna perspektiva; time perspective; osebnostne lastnosti; personality traits; subjective well-being; subjektivno blagostanje; psihologija; psychology