Z gospodarskega polja. Tolstorrška slatlna. četrt ure od Guštanja na Koroškem je pod Tolstim vrhom vrelec kisle vode ali alatine. Znan je kot izborna zdravilna voda že od nekdaj in ljudje si pripovedujejo o njem razne prayljice o Bbožjih deklicah" (vilah), ki 80 tukaj zajemale vode in širom sveta zdravile z njo; o neki ve!iki kači, ki je bila baje kraIjica kač, ki je ležala zvita ob vrelcu ter je le dobrim ljudem puščala zajemati vode, a če ja prišel k vreleu hudoben človek, je kača zaivižgala, da se je čulo skoz akale io čez brege in takoj je prilezlo vse polno kač, ki so branile vrelec, da se mu ni mogel hudoben člorek uiti približati. In še več drugih sličnih pravljic je znanih o vrelcu Tolstovrške slatine. T e pravljicejasno izpričujejo, da so ljudje že odnekdaj visoko čislali Toltovrško slatino zaradi njene izborne zdravilne m o č i. Vrelec dsje le malo vode — na minuto le po 2 do 3 litre — a voda je oglenčeve kisline polna alkalično-muriatična slatina, t. j. rsebuje jako mnnogo zdravilnih rudninskih snovi in je mnogoboljša kakor pa slatine iz vreleev, ki dajejo sicer mnogo vode, a so slabe, rudn i n s k i h snovi prazne kisle t o d e. — Že dlje časa se prodajajo pod naslorom nnararna slatina" kisle rode, katerim sepaumetno — podobno pri izdelovanju sodavice — prida oglikova kialina. Kaj pomaga, če kisla voda, ko jo vliješ v kozarec samo ali k vinu, močno zašumi, t. j. umetnira potom primešana oglikova kislina izpuhti, ko pa ostane potera le slaba, ruduinakih snovi prazna voda. Tolstovrška slatina pa izvira neposredno iz akale in ae steklenioe polnijo kar iz skalnegavrelca. Vsakdo se lahko tam na mestu studenca prepriča, da se Tolstovrška alatinananoben umeten način neizdeluje, temvefi da je čist skalni vrelec in zasluži Tolstovrška slatlna kot resnično naravna kisla voda prednost pred vsemi drugimi kislimi vodami, katerihmnoge so umetnim potom napravljene, ki sicer močno šuraijo(mosirajo), asoleslabe rudninake snovi prazne vode. G. prof. Mittereger je konštatiral v 1000 delih Tolstovrške slatine sledeče: kalijev sulfat 4*30 mg kalijev klorid 67 10 „ natrijev klorid 432— „ natrljev karbonat 795— „ magnesijev karbonat 98*70 „ kalcimov karbonat 237-50 " železni karbonat 0*37 „ glina 7-75 „ kremenčeva kislina 8*90 „ vsota stalnih seatavin 1651*72 mg prosta ogljikova kislina .... 1785*32 rag volumni odstotki 90*60 % temperatura vrelca 10° G Tolstovrška slatina vsebuje torej kot glavne sestar i n e : natrium, klorid, natron, magnezijo in apno vsestaviuah z ogljikovo kislino. Tolstovrška slatina je uvedena dosedaj v Dunajskem Novem Mestu, Celovcu, Beljaku, Zgornjem Koroškem in Zgornjem Štajerskem Zaradi njene izborne zdravilne moči jo rabijo tudi po bolniščnicah in klinikah (v Beljaku i.dr.). Odlikovan jebilaToIstov r š k a slatina n a mednarodni razstavi v Inomostul 896 i n n a zdravstveni razstavi na Dunaju 1899. Iraenitni zdravniški strokovnjaki so izrekli laskava priznanja, da ima Tolstovrška slatina izborno zdravilno raoč, ker vsebuje velike množine zdravilnih rudninskih ssnovi. Izmed mnogih priznanj navederao le eno. Oesarski svetnik medic. d r. F r a n c W i k u 1 i 11, kije Tolstovrško slatinoletain leta preizkušava 1 , piše o njej aledeče: nUčinek: Tolstovrška slat i n a pospešuje prebavljanje, tek, odvajanje vode in blata in ojačuje vdihavanje in izdihavanje ter se naj uporablja a) kot namizaa pijača in b) kot zdravilo. a) Kot namizna pijača. Prijetni kislo-rezki okus, hladna svežost in feistost studenea, ^biserno čista og'jikova ki8lina omogočuje tolstovrško slatino kot okusno namizno pijačo. Trajajoče osvežujoče vplivanje je pa ležeče tudi na tem, da se oglikona kislina d e 1 časnorazvija in tako zabranjuje pri daljšem ohranlenju kakor tudi pri večkratnem porabljanju, ko je steklenlca odprta, takozvano prestanost in neprijeten okus. Posebno porabljiva je pa ta tolstovrška slatina za primes vinu, ker dobi vino zaradi velike vsebine natrona, ki se zveže z vinsko klslino, posebno dober in prijeten okus in tudi ne pobarva vina tako kakor druge slatine. Zaradi tega se komaj dobi slatina, ki bi bila tako izvrstna namizna pijača kot je tolstovrška. Za daljšo uporabo se Tolstovrška slatina posebno v sledečih slučajih priporoča: 1. Kjer imajo slabo pitno vodo. 2. Prirazličnih epidemijah kakor n. pr. pri vro6in«kih in pa pri kolerskih. 3. Pri mrzličnih bolezaih, kjer se žeja poriša, ia ker je rezki okus tolstovrške slatine bolj razsvežljiv kot tudi d o b r a pitna voda. 4. Kot pijača pri opulentnih kosilih za vse, ki ao navajeni na različne praške za prebavljanje, ker je učinek tolstovrške slatine ugodnejši kot vseh teh praškov. 5. Med okrevanjem po različnih boleznih. 6. Za napravo liraonade iu za mešanje drugih sadnih aokov. b)UporabaTolstovrške slatine kot zdravilo. 1. Učinek Tolstovrške slatine obstoji največ v tem, ker vsebuje veliko muožiao proste ia napolzvezane ogljikove kisline, natrijevega karbonata in natrijevega klorida in v mali množini tudi kalijevega sulfata. Ta učinek se pokaže v prvi vrsti prisluznicah v požiralniku, grlu in pljučni mreni v tem, ko katare teh sluznic jako olajša na ta način, da odstrani neprijetno suhoto v požiralu in da se razpuste sluze ter omogočajejo lahko izraetavan j e. To pa velja posebno tudi za začasni požiralni katar strastnih kadilcev, z a r a d i česaraejim ne moreToIstovrška slatina nikdar dovoljpriporočati. 2. Učinek na prebavljanju: Ž e 1 o d 6 n i krči so po prosti oglikovi kislini Tolstovrške slatine pomirijo. nepotrebne kialine v želodcu neutralizirajo o čemer se odpravi zgago, dispepsije, želodčniinčrevesni katarji i n uredi odvajanje. 3. Učinek na vodoodvajanje: P r o t i n in kamenotvarjenje se zaradi pomnoženega odvajanja vode odstrani. 4. Pa tudi mnoge akutne mrzlične (vročinske) bolezni kot: legar, davica, škrlatica, ošpice itd., seporabiTolstovrške slatine odzdravijo, zakaj v njnj se nahajajoče oglikovo kisle alkalije vplivajo ugodno na sluznice pri dihanju in prebavljanju.'' — Taka je sodba zdravniškega strokovnjaka, cesarskega svetnika raed. dr. Frana Wikulilla o Tolstovrški alatini. Dr. Wikulill pa je — kakor že rečeno — Tolstovrško slatino leta in leta preizkuš a v a 1 ter njegova sodba ni prenaglena, temveč izvira iz večletnih izkušenj in temeIjitih Štlldij. Labko bi navedli še obilo priznanj, ki jih je dobila Tolstovrška slatina, a zaradi nam pičlo odmerjanega proatora naj zadostuje za sedaj le to. Opozarjamo pa na prospekt, ki se dobi pri oskrbništvu Tolstovrške slatine. In ta izborna namizua in zdravilna kisla voda je prešla v slovenske roke. Narodna dolžuost Šlovencev je, da podpirajo to odslej slovensko podjetje. Zahtevajte torej povsod le Tolstovrško slatino, k i j e edina slovenska kisla voda, ki pa glede kakovo.sti prekaša navadne kisle vode, ki jim je dostikrat umetao pridana oglikova kislina, da močno šume (mosirajo), a so v resnici le slabe, mineralnih snovi prazne vode, medtem ko je Tolatovrška slatina resoično naravna kisla voda, ki vsebuje jako mnogo zdravilnih, osvežujočih ia okrepčujočih rudninskih snovi. Opozarjamo na inserat v današnji številki. Za cenjene konsumente žitnih kavnih vrst je gotovo razveseljiva istinitost, da je najboljša žitna kava Franckova Perl-ržena kava z znamko »Perlro", od splošne draginje ostala nezadeta. Franckova Perl-rž, z znamko »Perlro" se dobiva v vsaki prodajalni po poprejšnih cenah v 7». V« in 78 kg zavojih. V interesu dobrega okusa njene kavine pijače se častititn gospodinjam nujno priporoča, da vedno le originalne zavoje ^Franckov Perlro" s tovamiško znamko ^kavni mlinček" sprejemajo. — Drugače prirejeni zavoji, kakor nezavite odvagane žitne vrste, ne vsebujejo nikdar te fine kakovosti.