Za gospodarje Maribor, dno 11. marca 1936. Kmečka samopomoč je zalegla —• cene živini se popravljajo. Naš list je prvi v Sloveniji začel opozarjati čitatelje, kako so hrvaški kmetje segli po samopomoči in so s pomočjo sloge zvišali cene goveji živini. Vzgled hrvaških živinorejcev je zadel tudi med slovenskimi tovariši na ugoden odmev. Med Slovenci je vzela Kmečka zveza v roko zadevo z zboljšanjem cen pri živini. Potom letakov, zborovanj in opozoril jc uspelo Kmečki zvezi, da so začeli naši kmetje složno nastopati na sejmih in ne prodajajo več živine mesarjem ter prekupcem po sramotno nizkih cenah. Pred sejmom določi posebna komisija cene in teh se prodajalci točno držijo. Kmečka samopomoč je že obrodila lepe sadove na sejmih v Kranju, v Ptuju, pri Sv. Petru pod Sv. gorami ih posebno še v Konjicah. živinski sejem v Konjicah dne 2. marca nam v naslednjih številkah jasno kaže porast cen, odkar se je zbudila našemu živinorejcu odrešilna zavest, da je v slogi moč. Pred organiziranim nastopom so nudili v konjiškem okraju kupci kmetom naslednje cene: debeli voli............Djn 3—3.50 telice ...................... 2—2.50 krave...................Din i__1.50 teleta ..............Din 3—3.50 Na od kmetov pripravljenem sejmu v Konjicah 2. marca so dosegli te-le cene: debeli voli............... Din 4—4.50 telice Din 3—3.50 krave ........ Din 2—2.50 teleta .................Din 4—4.50 č!c je šlo na omenjenih sejmih, bo tudi «spelo na vseh drugih, če se bodo živinorejci za bodoče držali navodil Kmečke zveze. Naš ubogi kmet že v obupu preživlja leta gospodarsko krizo. Trkal je za odpomoč na vseh mestih, a je zadel le na gluha ušesa ter je dajal posebno živo blago po sramotno nizkih cenah. Hvala Bogu, da sc je zbudil k samozavesti ob 12. uri in sklenil, da sc za bodoče ne bo pustil več brezvestno odirati od mesarjev ter prcdkupcev. Dosedaj doseženi uspehi se bodo povečali, le neomajne kmečke sloge je treba! O uvozu vina v dravsko banovino. Kakor posnamemo iz »Slovenskegagospodarja« sc je v letu 1935 v Maribor uvozilo iz Banata in Dalmacije 942.360 1 vina, to je preračunano na polovnjak po 300 litrov 3141 polovnjakov. Tq jo jako velika količina, ki našega vinogradnika kar omami. Koliko se je uvozilo v Ormož, Celje in Ljubljano, to ni navedeno, V Ljubljano gotovo veliko več kot v Maribor. Dravska banovina ima veliko površine posajene s trto, od katere naj živi naš rod. Kljub temu, da imamo vina dovolj, se uvaža iz drugih krajev k nam in slovenski vinogradnik lahko topo gleda, kako potiska njegov pridelek v stran gostilničar in vinski trgovec. Ta kupi rajši pri tujcu, kot bi dal domačinu zaslužiti. Sklenilo se je sicer lani, da naj bi imel gostilničar napis: Toči se le domače vino, pa tega se niso držali. Sicer ne bi to imelo uspeha, saj sme 49 odstotkov vzeti banatskega in 51 odsototkov domačega vina, pa ga lahko prodaja za domačega, in nobeden mu ne more do živega. Da se pomore domačemu vinogradniku, je nujno potrebno, da posežejo vmes pristojni javni činitelji. Morda bi tudi to nekoliko pomagalo, da se banovinska trošarina na domače vino zniža na 25 par, trošarina od vina, ki se v našo banovino uvozi, pa se naj zviša na 1.50 do 2 Din. Kdor hoče podpirati banatske in dalmatinske vinogradnike, naj plača malo več trošarine, ker se uvoz vina iz teh krajev no da prepovedati, moramo podpirati predvsem in v prvi vrsti domačine, da ne propadejo. Mesto Ptuj jc uvedlo razno uvoznino, da ščiti svoje obrtnike pred drugimi, da bi tja uvažali svoje pridelke. Prvi jc do- način, drugi je tujec. Saj damo itak dovolj denarja Banačanom za moko. Cernu bi ga dali tudi za vino, ki ga imamo sami dovolj?! Spomladansko gnojenje. će v jeseni, pred setvijo ozimin, nismo gnojili, moramo žitu spomladi, predno nadaljuje rast, gnojiti na zeleno z nitro-foskalom II 150—250 kg na 1 kat. jutro. Zgodno pomladansko gnojenje je vsled tega potrebno, da lahko žito istočasno, ko začne bujno rasti, sprejema tudi razpoložljivo hrano. .Tarim žitom se naj gnoji pred setvijo z nitrofoskalom II 250 kg na kat. jutro. Uničevanje plevela — repice in gorčice v ovsu — pa je najenostavnejše in najučinkovitejše z neoljenim apnenim dušikom, ki uničuje plevel in je ob enem dobra dušična hrana za oves, ki je za to hrano posebno hvaležen. Na 1 kat. jutro raztrosimo na rosen poscv, ko je repica razvila četrti list, 80—100 kg neoljenega apnenega dušika. Izbrati moramo lepo in jasno jutro, da bo sigurno solnčen 'dan, ker le topel solnčen dan jamči za dober uspeh uničevanja plevela z neoljenim apnenim dušikom. Krompirju gnojimo z nitrofoskalom II pred sadnjo. Seme in gnojilo ne sme priti V neposredno t’otiko. Zato je najboljše, če raztrosimo gnojilo po izorani njivi, na sirove brazde, nato njivo pobranamo, da se gnojilo dobro z zemljo zmeša, nakar naredimo s plugom riže za sadnjo krompirja. Ce pa sejemo krompir »pod plug«, potem trosimo gnojilo v sosedno brazdo, nikdar pa. v isto brazdo, kamor sadimo, ker bi lahko gnojilo vplivalo na kaljivost krompirja. Na 1 kat. jutro 250—300 kg. Na sličen način gnojimo tudi drugim okopavinam, toda z nitrofoskalom I, ker n. pr. koruza, pesa, repa itd. rabijo več dušika, vsled česar jim gnojimo z nitrofoskalom I, ki vsebuje dvakrat več duši' ka kot nitrofoskal II. Hmelju gnojimo tudi zgodaj spomladi z nitrofoskalom I, po celem hmeljišču. Na 1000 sadežev raztrosimo 250 kg nitrofos-kala_ Travnike in pašnike moramo gnojiti zgodaj spomladi z apnenim dušikom 150 do 250 kg na 1 kat. jutro. Posebno jo pa važno, da gnojimo pašnike z dušikom, da dobimo Čim prej dobro pašo, da skrajšamo na ta način krmljenje živine v hlevu,-Z apnenim dušikom gnojeni pašniki in travniki dajo krepko hrano, bogato na belančevini, ki je za živinorejo in mlekarstvo posebno važna. Travnike in pašnike moramo gnojiti v jeseni z apnom in fosforjem, ako tega nismo storili, gnojimo spomladi z nitrofoskalom. Vinograde in sadonosnike. Če jih nismo pognojili že v jeseni, moramo čimprej gnojiti z nitrofoskalom I. Za 1 kat. jutro vinograda 250 do 350 kg, za 1 sadno dit;-vo 3—5 kg. Gnojilo se mora v vinogradu globoko do m zakopati, pri sadnem drevju pa v kolobar 10—15 cm globoko, ki smo ga skopali pod kapom drevesne krone. Vrt moramo tudi zgodaj spomladi obdelati in pognojiti. Za največ sort zele-njadi je nitrofoskal I zelo učinkovito gnojilo. V vrtu uporabljamo pa tudi posamezna gnojila, od dušičnih 40% sečnino, s katero se po navadi zaliva zelenjava, da se bujnost ir. hitrost rasti temboli pospeši. Uporaba umetnih gnojil je pri nas v Sloveniji nujna potreba, pred vsem vsled tega, ker smo v prehrani pasivni in moramo letno uvažati za čez 100 milijonov dinarjev hrane. Tako n. pr. mora Slovenija uvoziti letno 4500 vagonov pšenice, kar znaša skupaj okrog 72 milijonov dinarjev. če bi lastno poljedelstvo dvignili, bi nam ne bilo treba toliko uvažati in bi naš denar ostal doma in prišel med našega kmeta. Gospodarske zanimivosti. Silosi v soboškem srezu v Prekmurju. Poročali smo že 'glede silosev v lendavskem srezu, a o silosih v soboškem srezu še nismo povedali ničesar. V resnici pa je stanje silosev zelo povoljno v soboškem srezu; to nam povedo, številke; Do-sedaj je dogradilo 74 posestnikov 88 silosev, ki imajo skupno 7S0 m:l prostornine. Kot rečeno, so to samo malo-kmetski silosi. Vsi so zgrajeni po načrtih sreskega kmetijskega odbora v Soboti. Glede uporabe silosev je gotovo, posebno če se bo pazilo na nje, zlasti na notranji omet in glazuro, da bodo vzdržali najmanj dva jodova, in še dalje. O njihovi gospodarski važnosti so pa kmetovalci že itak dobro poučeni. Denar, izdan za silose, je dobro — 35 — naložen In bo donašal bogate obresti. Moti pa razvoj sllosev pomanjkanje denarja na kmetih. Ako bi se sprožilo vprašanje silosov v časih, ko je bilo na deželi še zadosti denarja, bi bilo danes število silosev petkrat večje. Blagoslov silosa jo zlasti za živinorejo v suhih lotih, ko primanjkuje krme, ker živina koncem zime ne strada in mlečnost živine prav nič ne trpi. Važno je pa zlasti pri zgradbi silosev to, da podpira kmetijski odbor s posebnimi prispevki gradnjo' malokmetskih silosev. Izredno dobro pa vpliva cenena skupna nabava cementa na kmetovalce in to je še najboljša pot do razširitve števila silosev v Slov. Krajini. Izvoz živine. Vprašanje živinoreje v Slovenski krajini stoji pred odprtim vprašanjem: kam z živino? Živinoreja je Slavna panoga našega gospodarstva ter takorekoč glavni dohodek za vse gospodarske potrebe, za oblačenje družine, kakor tudi za plačevanje' davkov. Pri nas je zelo dobro razvita, vendar pa nizka cena, zastoj v izvozu, zlasti v Italijo radi sankcij, kakor tudi radi visokih carin Avstrije in drugih držav, ne obeta zadovoljivega razvoja od zadnjega leta naprej in kljub vnetemu delovanju selekcijskih društev odpoveduje. Bili so časi, )