An advanced methodology for the assessment of environmental impacts of building refurbishment in the entire life cycle - Potrč Obrecht, Tajda (visokošolska dela, 2022)
Učinkovita in trajnostna obnova obstoječega stavbnega fonda bo pri zmanjševanju toplogrednih emisij na področju gradbeništva v prihodnosti ključna. Okoljski vplivi prenov se določajo z analizo življenjskega cikla (metodo LCA), pri čemer se prenova običajno obravnava kot začetek novega življenjskega cikla stavbe. V okviru doktorske naloge smo razvili napredno metodologijo LCA za ocenjevanje okoljskih vplivov prenov, ki vključuje tudi faze pred prenovo in rabo časovno ustreznih podatkov za analizo življenjskega cikla stavbe (LCA). S tem zagotavlja, da so vključeni vsi vplivi prenove stavb in se eliminira podvajanje vplivov. Napredna metodologija je sestavljena iz dveh delov. Prvi del omogoča prilagajanje trenutno dostopnih podatkov tako, da ustrezajo dejanskemu času proizvodnje. Drugi del metodologije zagotavlja ustrezno razporejanje (alokacijo) vplivov na okolje in preostale vrednosti materialov ter gradbenih elementov v življenjski cikel pred prenovo in po njej. Oba dela metodologije lahko uporabimo tudi ločeno. Vzporedno smo razvili LCA metodologijo za primerjanje ukrepov prenove, ki poleg utelešenih vplivov vključuje tudi okoljske vplive v času rabe stavbe. V nalogi je bilo dokazano, da je uporaba časovno ustreznih podatkov pri analizi okoljskih vplivov izjemno pomembna. Za prenove stavb pa je ključno tudi, da se okoljske vplive alocira na življenjski cikel pred obnovo in po njej, kar je pomembno zlasti kadar se materiali reciklirajo in ponovno uporabijo. Primerjalne okoljske analize prenove fasadnega ovoja so pokazale, da v našem geografskem področju položaj toplotnoizolacijskega sloja ne vpliva bistveno na toplotni akumulacijski potencial stavbe in da je povračilna doba okoljskih vplivov fasadnega ovoja v veliki meri odvisna od okoljskih vplivov same toplotne izolacije.
Keywords: Built Environment; civil engineering; dinamični LCA; Disertacije; doctoral thesis; dynamic LCA; gradbeništvo; Grajeno okolje; LCA; Prenova; preostala vrednost; reference service life; referenčna življenjska doba; refurbishment; residual value; Zgradbe