Identifikacija neposredno in posredno prizadetih dejavnosti zaradi vojne v Ukrajini in energetske krize na podlagi simetričnih input-output tabel - Ortl, Aljoša (knjige, 2023)
Vojna v Ukrajini bo imela gospodarske posledice tudi za Slovenijo, saj mnoga podjetja poslujejo na ukrajinskem in ruskem trgu. Morda še pomembnejši vpliv ima konflikt na cene energentov, saj je Rusija njihov velik izvoznik. V tej analizi identificiramo dejavnosti, ki bodo neposredno prizadete zaradi omenjenih dejavnikov. Glede na možen upad prihodkov v Rusiji in Ukrajini najprej identificiramo ranljive dejavnosti z vidika izvoza v omenjeni državi. Po kriteriju energetske krize pa dejavnosti identificiramo glede na delež hipotetičnega dviga stroškov energentov v čistem dobičku iz poslovanja oziroma celotnih prihodkih iz prodaje posameznih dejavnosti.V nadaljevanju nas zanima še, katere dejavnosti bodo prizadete posredno. Šok iz ene dejavnosti se namreč hitro prelije v drugo dejavnost, in sicer po dobavni verigi tako na dobavitelje kot na odjemalce. Te povezave lahko poiščemo s pomočjo simetričnih input-output tabel.