Chronic stimulation of an autonomous nerve with platinum electrodes - Pečlin, Polona (Materiali in tehnologije, 2010)
Spiralna objemka, ki je vsebovala devetintrideset platinastih elektrod, razporejenih v trinajst skupin po tri elektrode (trojček), je bila kirurško vstavljena na osrednji del levega vratnega živca vagusa psa pasme Beagle. Položaj določenega področja živca in optimalna jakost stimulacije sta bila določena z dovajanjem stimulacijskih impulzov na vsakega od trojčkov. Največjo povprečno spremembo komponent elektrokardiograma in hemodinamskih sprememb je izzvala jakost stimulacije ic = 2.5 mA, dovedena na trojček 9. Omenjeni predel je bil v obdobju 18 mesecev vsaka dva tedna stimuliran 20 min s pravokotnimi, nabojsko uravnoteženimi izmeničnimi tokovnimi impulzi z naslednjimi parametri: širina 100 s, jakost ic = 2.0 mA, frekvenca 20 Hz in fazni zamik 100 s. Izračunano je bilo, da je bil za povzročitev poškodbe živca skupni vnesen naboj približno 172.8 mA s. Živčni in ovojnični tkivi ob osrednji skupini elektrod v trojčku in tkivi ob silikonski izolaciji so bili na koncu poskusa izrezani in analizirani. Razsežnosti patologije živčnega tkiva zaradi elektrokemijskih reakcij in prisotnosti objemke ter površina stimulacijske katode trojčka 9 sta bili preiskani s svetlobno mikroskopijo. Rezultati so pokazali, da je uporaba objemke povezana z gradnjo veznega tkiva okoli objemke in v njej. Rezultati so tudi pokazali, da je pod stimulacijsko katodo trojčka 9 nastala poškodba živca. Končno so rezultati pokazali, da na ravni geometrijski površini stimulacijske katode trojčka 9 ni bilo poškodb, ki bi jih lahko pripisali nepovratnim elektrokemijskim reakcijam.
Keywords: električna stimulacija; neurology; nevrologija; elektrode; psi; dogs