Practices as the new fundamental social formation in the knowledge society - Turner, Stephen P. (Družboslovne razprave, 2008)
Avtor analizira koncept prakse, ki je šele nedavno prišel v ospredje družbene teorije. Model družbe, ki temelji na 'pravilih' ali 'normah' je zavajajoča abstrakcija in 'praksa' bolje razloži dejstvo, da življenje v družbi ni zgolj stvar pravil ampak praktično obvladovanje namigov in pričakovanj drugih. Prostor razlage se premakne iz kulture kot determinante socialnega sistema k bolj pragmatičnemu razumevanju učinkov praks, ki potekajo. Prakse postanejo značilne enote družbenega grupiranja v družbi znanja.
Keywords: Social theory; Teorija družbe; Znanje; Knowledge; Kognitivna znanost; Cognitive science; Civil society; Civilna družba; znanost; science; družba znanja