Pogodba o finančnem leasingu (nepremičnin) in predkupna pravica - Brežan, Bojan (Pravni letopis, 2016)
Pogodba o finančnem leasingu tipično vsebuje določbe, na podlagi katerih ob koncu leasinškega obdobja pride do prenosa lastninske pravice na predmetu leasinga na leasingojemalca. Ker ima v tem delu elemente prodajne pogodbe, se zastavlja vprašanje, ali pridejo v poštev pravila o predkupni pravici, če ta obstaja na predmetu leasinga. Problem je pereč zlasti na področju nepremičninskega prava, kjer so razširjene zakonite predkupne pravice. V prispevku je zavzeto stališče, da pravila predkupne pravice za finančni leasing niso uporabljiva. Stališče je utemeljeno na interpretaciji namena instituta predkupne pravice in na različnosti med pogodbo o finančnem leasingu in prodajno pogodbo.
Keywords: financiranje; lastninska pravica; leasing; nakup; nepremičnine; predkupna pravica