Uporabnost in učinkovitost malih prirejenih iger v nogometu - Ferk, Janez (Šport (Ljubljana), 2019)
Male prirejene igre v nogometu (znane tudi pod izrazom "igralne oblike") veljajo za priljubljeno metodo treniranja. Približek k nogometni tekmi, ki ga takšen način treniranja predstavlja, je privlačen tako za igralce kot trenerje. Slednji pogosto iščejo najkrajšo pot do uspešnosti v igri, male prirejene igre pa jim to omogočajo tako v pripravljalnem obdobju, ko lahko želeno intenzivnost lovijo skozi igro, ali med tekmovalno sezono, z željo po osveževanju telesne priprave in iskanju taktičnih principov v igri. Pogosto gre za zmanjšan prostor in manjše število igralcev ter preostale omejitve ali pravila. Najpomembnejša naloga trenerja je, da se s pravilno organizacijo igre kar se da približa vsem zastavljenim ciljem. Prav tako mora prepoznati, kdaj takšen način treninga ni primeren. V prispevku bodo predstavljeni vplivi na kondicijsko, tehnično in taktično pripravo nogometašev, kakšni so učinki posameznih omejitev in kaj male prirejene igre prinašajo v primerjavi s tekmami ali ostalimi načini treninga.
Keywords: conditioning; football; game forms; igralne oblike; kondicijska priprava; male prirejene igre; nogomet; small-sided games; sport; šport; tactical preparations; taktična priprava; technical preparations; tehnična priprava