Ptice sukcesijskih stadijev gozda na območju opuščene Kumrove vasi na Kočevskem - Perušek, Mirko (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2000)
Prispevek obravnava ptice v gozdovih sekundarne sukcesije na Kočevskem. V zaraščajoči se Kumrovi vasi je pestrost ptičjih vrst višja kot v okoliških odraščajočih in odraslih enomernih sestojih. Skupno smo evidentirali 35 vrst ptic, le štiri vrste živijo na vseh točkah. Evidentirali smo tudi ogrožene vrste ptic, in sicer pivko, malega detla, rjavega srakoperja, divjo grlico terkozačo. Pionirski sestoji so pomembni z vidika visoke biotske raznovrstnosti, zato jih moramo vsaj del ohranjati, obenem pa pospeševati pionirske drevesne vrste v gospodarskih gozdovih.
Keywords: biodiversity; biotska raznovrstnost; bird; Kočevsko; ogrožene vrste; ptice; Slovenia; Slovenija; sukcesija