Stanje zagotavljanja digitalnih zbirk v slovenskih organizacijah s področja kulturne dediščine - Lesjak, Blaž (Knjižnica, 2016)
Namen: Digitalizacija kulturne dediščine in zagotavljanje digitalnih zbirk postaja čedalje pomembnejši del poslanstva organizacij s področja kulturne dediščine. Članek predstavlja metodologijo in rezultate tretje statistične raziskave ENUMERATE, ki je želela ugotoviti stanje in napredek pri zagotavljanju digitalnih zbirk v Evropi. Opravljena je primerjava rezultatov slovenskih in evropskih organizacij, ki so sodelovale v raziskavi. Na tej podlagi podaja oceno stanja v sodelujočih slovenskih organizacijah in razpravlja o razlogih zanj. Metodologija/pristop: Metodologija raziskave, vključno z naborom statističnih kazalcev, je bila oblikovana v okviru projekta ENUMERATE. Podatki so se zbirali s spletnim vprašalnikom v sklopu Tretje statistične raziskave ENUMERATE, ki je potekala leta 2015. V raziskavi je sodelovalo 1030 organizacij iz 32 držav, iz Slovenije je sodelovalo 54 organizacij. Podatki so predstavljeni in analizirani z opisnimi statističnimi metodami. Rezultati: Predstavljene so vrednosti kazalcev za sodelujoče slovenske organizacije, ki so primerjane z vrednostjo sodelujočih institucij na evropski ravni. Analizirani so aktivnosti organizacij v digitalnem okolju, obseg zbirk glede na različne vrste gradiva, napredek pri digitalizaciji zbirk, strateški pristop, dostopnost deskriptivnih zapisov in samih digitalnih objektov, aktivnosti pri zbiranju izvorno digitalnega gradiva, merjenje uporabe, načini dostopa, namen digitalizacije, trajno ohranjanje, stroški, osebje in viri financiranja. Rezultati v splošnem nakazujejo zaostanek slovenskih organizacij za evropskimi. Omejitve raziskave: Veljavnost ugotovitev je omejena zaradi nereprezentativnosti vzorca. Izvirnost/uporabnost raziskave: Ugotovitve so z upoštevanjem omejitev uporabne za oceno stanja ter pripravo ukrepov in strategij.
Keywords: cultural heritage; digitalizacija; digitization; evaluation; kulturna dediščina; project ENUMERATE; vrednotenje; methodology; metodologija; projekt ENUMERATE; statistical data; statistični podatki; Slovenia; Slovenija