Translating recurrences in Pinter's plays - Onič, Tomaž (ELOPE (Ljubljana), 2005)
Ponavljanje nekaterih jezikovnih elementov je v večji ali manjši meri prisotno v vsakem besedilu, ne glede na njegovo zvrst, stopnjo formalnosti ali druge karakteristike. Avtor lahko ta fenomen uporablja z namenom, da doseže določene učinke na sprejemnika, ali pa naključno, vendar ponovitve v vsakem primeru vplivajo na celostno podobo besedila. Ponovna pojavitev (angl. recurrence) je v strokovni literaturi najpogosteje definirana bodisi kot ponovitev nekega dela besedila v nespremenjeni obliki, lahko gre za ponovitev določene besede s spremembo besedne vrste, ali pa se ponovno pojavi besedni sklop, v katerem se vsaj nekaj elementov ponovi v enaki ali nekoliko spremenjeni obliki. Izraz ponovitev se za omenjeni jezikovni pojav ne uporablja, saj so le redke ponovne pojavitve besed ali besednih sklopov prave ponovitve z enakim pomenskim potencialom. Ponovne pojavitve so v prevajalski praksi pogosto prezrte. Še posebej pomembno jih je ohranjati v besedilih, kjer so le-te pogoste, ter v primerih, ko predstavljajo pomemben gradnik avtorjevega sloga. To utemeljuje in s primeri ilustrira tudi pričujoči članek.
Keywords: angleška književnost; drame; leposlovje; Pinter, Harold; prevajalstvo; prevajanje