Dimenzijska stabilnost batnic plinskih blažilcev iz nitrocementiranega jekla - Jutriša, Gorazd (Materiali in tehnologije, 2001)
Nitrocementiranje v pulzirajoči plazmi je termokemični proces, s katerim utrdimo površino strojnih delov, izdelanih iz nizko ogljičnih jekel in jekel za poboljšanje. Nastala nitrocementirana plast z relativno visoko površinsko trdoto povečuje strojnim delom obstojnost proti obrabi in odpornost proti koroziji. Ker proces poteka pri relativno nizki temperaturi, so dimenzijske spremembe pri obdelavi minimalne. Batnice plinskih amortizerjev, izdelane iz jekla za poboljšanje W.No. 1.1191, smo nitrocementirali v pulzirajoči plazmi pri temperaturi 580$^{°}$C v plinski mešanici 87 % N$_{2}$, 11 % H$_{2}$ z dodatkom 2 % CO$_{2}$ pri napetosti 375 V in toku 37 A. Širina pulza je bila 0,480 ms, dolžina pavze pa 0,020 ms. Opletanje batnic plinskih amortizerjev po obdelavi se je v povprečju povečalo od 0,00 mm na 0,06 mm. Hrapavost površine batnic R$_{a}$ se je po obdelavi povečala v povprečju iz 0,125 ?$μ$?m na 0,207 ?$μ$?m (za približno 60 %). Površinska trdota batnic plinskih amortizerjev s trdoto jedra 195 HV1 je povprečno 587 HV1. Celotna globina nitrocementiranja (Nht) je v povprečju 0,52 mm. Z metalografsko analizo smo ugotovili, da je na površini dvofazna spojinska plast, sestavljena iz faz ?$ε$? - Fe$_{2,3}$(N,C) in ?$\gama$? - Fe$_{4}$(N,C). Debelina spojinske plasti je v povprečju 23,9 ?$\um$?m.
Keywords: batnice; nitrocementiranje; mehanske lastnosti; mikrostruktura; trdota