Ovrednotenje modula za katalogizacijo v sistemu COBISS - Likar, Tatjana (visokošolska dela, 2004)
V sistemu vzajemne katalogizacije COBISS je enotna obdelava knjižničnega gradiva eden od pogojev za uspešno delovanje sistema. Enoten način obdelave predpostavlja uporabo istih načel, pravil in standardov, ki se tičejo katalogizacije, vsebinske obdelave in struktuiranja podatkov. Namen prvega dela je ugotoviti, s katerimi elementi je v sistemu COBISS zagotovljena enotna obdelava knjižničnega gradiva ter ugotoviti, katere elemente bi bilo potrebno še vključiti. Presoja kakovosti zapisov za online serijske publikacije je potrdila predvidevanja, da obstaja potreba po povečanju kakovosti. Da bi potrdili povezavo med kakovostjo bibliografskih zapisov in strokovno obdelavo v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu, smo med slovenskimi katalogizatorji izvedli raziskavo "Odnos uporabnikov do modula COBISS/Katalogizacija". V raziskavi smo želeli ugotoviti, kaj slovenski katalogizatorji v modulu COBISS/Katalogizacija in v postopkih ter skupnih strokovnih osnovah vzajemne katalogizacije ocenjujejo kot dobro, pri tem pa izpostaviti področja, ki bi jih bilo potrebno izboljšati. Ugotovitve kažejo, da so slovenski katalogizatorji zadovoljni z modulom za katalogizacijo. Prav tako kot sam modul za katalogizacijo, so katalogizatorji z dobrimi ocenami ocenili tudi uporabniške priročnike za COBISS/Katalogizacijo in izobraževanje za delo v sistemu vzajemne katalogizacije. Nekoliko nižje so ocenili postopke in vsebine za pridobitev dovoljenja v sistemu vzajemne katalogizacije, vendar je ocena še vseeno dobra. Ugotovitve raziskave so tudi pokazale, da je odnos slovenskih katalogizatorjev do skupnih strokovnih osnov sistema vzajemne katalogizacije zelo dober, na žalost pa rezultati potrjujejo, da so prizadevanja za skupne strokovne osnove v praksi le občasna. Delo zaključuje s pregledom značilnosti nekaterih tujih modulov za katalogizacijo in s tem napoveduje, v kakšno smer se ta orodja razvijajo v svetu.
magistrsko delo
Keywords: katalogizacija; bibliografski zapisi; kakovost; COBISS; COBISS.net; modul za katalogizacijo; zadovoljstvo uporabnikov; raziskave; magistrske naloge