Development of the production of ultrafine-grained titanium with the Conform equipment - Dlouhy, Jaromir (Materiali in tehnologije, 2013)
Ultradrobnozrnat titan spada k materialom, ki imajo velike možnosti za uporabo v medicini in se že uporablja na tem področju po zaslugi svojih mehanskih lastnosti. Tehnologija izdelave ultradrobnozrnatega titana je najbolj kompleksen izziv pri njegovi proizvodnji. Postopek CONFORM je ena od razpoložljivih tehnik za ta namen. Osnova tehnike CONFORM je kontinuiren postopek ECAP (stiskanje skozi pravokoten kanal). Sedaj se uporablja za predelavo materialov z nizko napetostjo tečenja in dobro preoblikovalnostjo. Članek opisuje to tehniko preoblikovanja in njeno uporabo pri proizvodnji titanovih polproizvodov. Titan čistosti grade-4 je bil uporabljen za preizkuse. V preizkusnih procesih so bili uporabljeni nekateri dejavniki na ključnih mestih pri CONFORM-u, vključno z učinkom oblike izhodnega kanala in temperature, na mikrostrukturo proizvoda iz titana. Numerične simulacije procesa so bile izvršene s programsko opremo DEFORM 3D z uporabo različnih razmer pri trenju. Resnični tok materiala je bil primerjan z rezultati simulacije.
Keywords: preoblikovanje kovin; titan; zrnatost; mikrostruktura