Prispevek k poznavanju preddinarskih gozdov plemenitih listavcev - Košir, Živko (Gozdarski vestnik, 2009)
Predstavljeni sta dve novo opisani združbi gozdov plemenitih listavcev v preddinarskem območju Slovenije: asoc. Cardamino enneaphylli-Aceretum pseudoplatani kot gozd gorskega bresta in javorja in asoc. Lamio orvalae-Fraxinetum excelsioris kot gozd gorskega javorja in velikega jesena. Vfitocenološki preglednici sta združbi primerjani z drugimi združbami plemenitih listavcev v obrobju preddinarskega območja in s srednjeevropskimi združbami, opisanimi po Th. Müllerju (1992).
Keywords: dinarski gozd; rastlinske združbe; gorski javor; veliki jesen; gorski brest