Sodni izvedenec psihološke stroke - Pavšič Mrevlje, Tinkara (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Besedilo daje pregled različnih vsebin, s katerimi se srečujejo sodni izvedenci psihološke stroke. Za mnenje ga lahko zaprosijo v civilnopravnih in upravnih postopkih ter v zadevah s podobnimi vsebinami. V članku je poudarek na kazenskopravnih zadevah, kot so zmožnost obtoženčevega sodelovanja v sodnem postopku, prištevnost in kazenska odgovornost ter ocena tveganja za ponovitev kaznivega dejanja. Predstavljeno je tudi sodelovanje psihologa izvedenca v primerih ocenjevanja veljavnosti pričanja, ki pri nas še ni uveljavljeno v praksi.
Keywords: expert testimony; izvedenstvo psihološke stroke; forensic psychology; izvedenci; criminal responsibility; sodna psihologija; prištevnost; eyewitness testimony; pričanje