Zavarovanje motornih vozil danes in jutri - problematika zavarovanja avtonomnih vozil - Veberič, Jernej (Pravni letopis, 2019)
Zavarovalništvo se vselej prilagaja razvoju tistih dejavnosti, ki jih ščiti. Pri zavarovanju vozil in njihove uporabe je ponudba zavarovalnih storitev pestra in zaokrožena. Pojavljajo pa se nove oblike imetništva in (so)uporabe vozil, vozila so vse bolj zmogljiva, varna, "pametna" in samostojna. Razvoj avtomobilske industrije, ki se nakazuje in napoveduje, bo povzročil napredek tudi v zavarovalniški dejavnosti. Prispevek ponuja kratek pregled sedanjega stanja na področju avtomobilskih zavarovanj in zavarovanj, povezanih z uporabo vozil, ter poskus pogleda v prihodnost: kakšen bo nadaljnji razvoj avtomobilske industrije in kako mu bo sledilo zavarovalništvo.
Keywords: avtomobilsko zavarovanje; zavarovalno pravo; zavarovalstvo