Exploring general practitioner work in Upper Austria - Zelko, Erika (Zdravstveno varstvo, 2025)
Uvod: Raziskava se osredotoča na razlike v oskrbi bolnikov pri različnih organizacijskih oblikah dela splošnih oziroma družinskih zdravnikov (GP) v Zgornji Avstriji. Metode: Podatke so prispevali splošni zdravniki iz Zgornje Avstrije, pri čemer so nas zanimale predvsem naslednje informacije: demografska struktura bolnikov, najpogostejši razlogi za obiske, predpisovanje zdravil, kadrovska zasedba v ambulantah, storitve, ki jih zdravniki opravljajo v svojih ambulantah, ter lokacija ambulante glede na bližino bolnišnice. Rezultati: Od 30 sodelujočih zdravnikov (odzivnost 5,1-odstotna) jih 17 dela v samostojnih praksah, 7 v skupinskih praksah in 6 v zdravstvenih centrih (PHC). Zdravniki v samostojnih praksah so predpisovali več zdravil za kronične bolezni. Skupinske prakse in PHC so pogostejši na območjih z večjim številom prebivalcev, pogosteje omogočajo spletno naročanje in zaposlujejo več osebja. Študija prav tako izpostavlja raznolikost pri dokumentiranju razlogov za obiske bolnikov, kar poudarja potrebo po standardizaciji dokumentacije. Glede na ICPC-2 kodirni sistem, so najpogostejši razlogi, zaradi katerih pacienti obiščejo svojega družinskega zdravnika sledeči: splošne in nespecifične težave, težave z dihalnim sistemom ter gibalne težave. Najpogostejša kronična obolenja, ki jih zdravniki obravnavajo v praksi, so bolezni srca in ožilja, endokrine bolezni ter težave z gibalnim sistemom. Najpogostejši terapevtski postopki pa so svetovanje in predpisovanje zdravil. Zaključek: Naša študija, prva te vrste v Zgornji Avstriji, omogoča vpogled v raznolikost delovanja in organizacije splošnih ambulant v tej regiji. Prav tako izpostavlja potrebo po izboljšanju kodiranja diagnoz na primarni ravni zdravstvene oskrbe.
Keywords: general/family medicine; kodiranje; organisational type of practice; organizacijske oblike; primarna zdravstvena oskrba; primary healthcare; scope of activities; splošna/družinska medicina; storitve; Upper Austria; Zgornja Avstrija