Dynamic model and analysis of nonlinear vibration characteristic of a curve-face gear drive - Cai, Zhiqin (Strojniški vestnik, 2017)
Zobniki z valovito razdelno ploskvijo so nova vrsta zobnikov z lastnostmi, ki so značilne za nevaljaste zobnike, zobnike s poševnim ozobjem in krožnične zobnike, njihov razvoj pa gre v smeri visokih hitrosti in velikih obremenitev. Dinamične lastnosti zobnikov z valovito razdelno ploskvijo neposredno vplivajo na nemoteno in učinkovito delovanje opreme, zato ti zobniki vse bolj pridobivajo na pomenu. Raziskave nelinearnih vibracijskih lastnosti običajnih zobnikov se osredotočajo predvsem na vibracije, udarce in hrup, analitične raziskave pa se naslanjajo na metodo končnih elementov. Lagrangeova enačba s posplošenimi koordinatami v MKE za rotacijski sistem z ekscentričnimi masami vključuje samo kinetično in potencialno energijo sistema, proces simulacije pa je kompleksen.
Keywords: časovno odvisne lastnosti; grafi povezav; Lagrangeova metoda; omejena hitrost; vibracijski odziv; zobniki