Muzeji in družbeni vidik trajnostnega razvoja - Babšek, Jana (knjige, 2023)
Slovenski muzeji na področju svoje osnovne dediščinske dejavnosti uživajo veliko zaupanje javnosti. Na drugi strani imajo naši muzeji bogato prakso družbenega delovanja, tj. s praksami vključevanjain sodelovanja z različnimi deležniki, delom z ranljivimiskupinami, medgeneracijskim povezovanjem ter promocijodemokratičnih družbenih vrednot sprejemanja, strpnosti,spoštovanja, enakopravnosti in miru. K spodbujanju trajnostnega razvoja vmuzejih širom sveta z namenom sistematičnega uvajanjapozitivnih družbenih sprememb se je kot krovna muzejskaorganizacija zavezal tudi ICOM. Zato je prav v tem časusmiselno ponovno premisliti ustaljene prakse slovenskihmuzealcev in začeti udejanjati novo paradigmo poslanstva invloge slovenskih muzejev pri vzpostavljanju demokratične,vključujoče in enakovredne družbe ter jo vnesti v strateškepolitike upravljanja slovenskih muzejev v oblikovanje letnihprogramov in jo upoštevati v kadrovskem načrtovanju. Slovenski muzejiže sedaj izvajajo številne odlične inovativne projekte napodročju družbenega delovanja, vendar je še veliko odprtegaprostora in priložnosti, da muzealci še bolj aktivno zavzamejovlogo nosilcev pozitivnih družbenih spremembin transformativne moči spreminjanja družbe.
Keywords: Družbena vloga; družbeni razvoj; Družbeni vidik; elektronske knjige; Muzeji; Trajnostni razvoj