Urban immunity against the pandemic within the framework of public administration, city and citizens - Negiz, Nilüfer (Central European Public Administration Review, 2021)
Okoliščine v zvezi s pandemijo covida-19 kažejo, da so izbruhi neizogibni in da so nove pandemije zelo verjetne. Pred njimi se morajo tako kot ljudje zaščititi tudi mesta, zato velja ponovno pretehtati obstoječe mestne in prostorske prakse. Cilj študije je raziskati pripravljenost mest na morebitne pandemije ali izredne razmere v okviru koncepta t. i. urbane imunosti. Na podlagi elementov, potrebnih za zagotavljanje imunosti pri ljudeh, članek v okviru upravljanja mest preučuje pogoje za urbano imunost, stanje infrastrukture, vire in trajnost mesta, njegovo odpornost in nadzorovano rast. Poleg tega opredeljuje tri nujne deležnike za doseganje urbane imunosti: i) državne oblasti, ii) lokalne oblasti in iii) državljane. Imunizirana mesta lahko opredelimo kot mesta z zdravo infrastrukturo, ki stremijo k ekonomski in ekološki trajnosti, dosegajo načrtovan in nadzorovan zagon rasti, urejajo javne politike, oblikovane z razumevanjem za lokalno blaginjo in demokracijo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi, državljani in državo. Študija je zgolj teoretična in se osredotoča na zagotavljanje univerzalne urbane imunosti in ne na katero koli državo, kar je vsekakor njena prednost.
Keywords: central government; COVID-19; državna uprava; immunized city; javna uprava; local government; lokalna samouprava; pandemic; pandemija; urban immunity; urbana imunost