Decarburization of non-oriented electrical steel sheets doped with selenium - Steiner Petrovič, Darja (Materiali in tehnologije, 2001)
Kemijske reakcije na fazni meji plin-kovina, npr. razogljičenje, so odvisne od temperature, kemijske sestave kovinske površine in plinske mešanice. Na površini jekla med žarjenjem nastajajo interakcije med atomi iz plinske faze, raztopljenimi atomi iz trdne raztopine in segregiranimi atomi iz jekla. Različni raziskovalci poročajo, da selen izboljšuje magnetne lastnosti orientiranih elektropločevin. V tej raziskavi smo preučevali vpliv 0,05 mas. % Se na razogljičenje neorientirane elektropločevine.
Keywords: elektropločevina; razogljičenje; rekristalizacija; vključki; selen