Katoliška Cerkev v dokumentih Arhiva Jugoslavije - Piškurić, Jelka (Bogoslovni vestnik, 2020)
Prispevek predstavlja pogled na jugoslovanske odnose s Katoliško Cerkvijo s stališča uradnih dokumentov najvišjih jugoslovanskih organov, ohranjenih v Arhivu Jugoslavije. Gre za časovno obdobje od sredine petdesetih do sredine sedemdesetih let - od prekinitve odnosov med Jugoslavijo in Svetim sedežem do postopnega iskanja možnosti za dialog. Kljub začrtanim spremembam v odnosih je oblast v angažiranosti Cerkve v družbenem življenju še vedno vi-dela nevarnost - predvsem pri delu z mladimi, izdajanju verskega tiska in opravljanju karitativne dejavnosti. Zato je do Cerkve v vseh obdobjih vodila dvojno politiko, med jugoslovansko duhovščino pa skušala zanetiti razkol. Oblast je v svojih dokumentih večjo pozornost namenjala duhovnikom in razmeram na Hrvaškem, medtem ko je v slovenskih duhovnikih večinoma videla zmerno linijo, čeprav jo je skrbelo tudi njihovo delo. Republiška oblast v Sloveniji je bila do Cerkve zelo omejevalna. Na Hrvaškem je bilo stanje drugačno - del duhovščine se je upiral precej izraziteje, kar je oblast zaznavala kot težavo, ki jo je v svojih dokumentih tudi bolj izpostavljala.
Keywords: 1952-1975; archives of Yugoslavia; arhiv Jugoslavije; Catholic Church; Croatia; Holy See; Hrvaška; Jugoslavija; Kabinet predsednika republike; Katoliška Cerkev; Komisija za verska vprašanja; odnosi; Office for Religious Affairs; Office of the President of the Republic; relations; Slovenia; Slovenija; Sveti sedež; Yugoslavia