The influence of physico - chemical parameters on water scale precipitation on washing machines heaters - Doberšek, Danijela (Acta chimica slovenica, 2007)
V prispevku so podani rezultati analize vpliva fizikalno kemijskih parametrov na intenzivnost izločanja vodnega kamna na grelcih pralnih strojev. Pralni stroji istega proizvajalca so bili v ta namen posebej prirejeni na neskončen cikel pranja z isto količino bombažnih tkanin pri istih pogojih. Na osnovi več različnih eksperimentov je bilo ugotovljeno, da imajo ključno vlogo pri nalaganju kamna na grelce pralnih strojev trdota vode, količina presežnega ogljikovega dioksida, turbulenca vode okoli grelca, količina iz tkanin izločenih bombažnih vlaken v vodi in specifična grelna moč grelca.
Keywords: električni grelec; kalcijev karbonat; pralni stroji; vodni kamen