Non-Newtonian shear-thinning fluid passing through a duct with an obstacle, using a power law model - Saffarian, Mohammadreza (Strojniški vestnik, 2015)
Raziskovalci so se do zdaj manj posvečali nenewtonskim tekočinam, ki pa se v industriji in v okolju pojavljajo pogosteje kot newtonske tekočine. Tok newtonske tekočine ob oviri je lahko povsem drugačen od toka nenewtonske tekočine. Za newtonske tekočine je značilna konstantna viskoznost, na podlagi katere se tudi izračunava porazdelitev hitrosti, medtem ko je viskoznost pri nenewtonskih tekočinah spremenljiva in odvisna od raznih hitrostnih gradientov v pretočnem polju. Obstajata dva glavna pristopa k preučevanju nenewtonskih tekočin. Prvi pristop obravnava študije primerov iz industrije, drugi pa vključuje temeljne raziskave, ki so lahko uporabne za različne industrijske aplikacije. V tej raziskavi je bil uporabljen drugi pristop in obravnava temeljni problem.
Keywords: geometrija kanala; nenewtonske tekočine; notranji tok; numerične rešitve; pretok s strižno odvisnim upadom viskoznosti; SIMPLEC