Cerkvenoslovanska ostalina na Slovenskem - Babič, Vanda (Slavistična revija, 2012)
Žitje sv. Gregorija, rimskega papeža je osmo besedilo Supraseljskega zbornika,najobsežnejšega starocerkvenoslovanskega cirilskega spomenika iz 10.-11. stoletja. V nekdanji Kopitarjevi zapuščini, ki je danes del Rokopisne zbirke NUK v Ljubljani, je pod sign. Cod. Kop. 2 shranjenih prvih 118 listov menologija - cerkvenih beril za mesec marec. Prvi del zbornika oblikuje skupno devetnajst besedil, od tega je sedemnajst žitij pravoslavnih svetnikov ter po ena pohvala in molitev. Žitje sv. Gregorija, rimskega papeža se po vsebini od večine žitij razlikuje, saj ne opisuje mučeniške smrti svetnika, ampak njegovo posvečeno življenje oz. njegovo legendarno pozitivno lastnost - dobroto in radodarnost.
Keywords: 10./11. st.; cerkvena berila; cirilski spomeniki; Codex Suprasliensis; cyrillic manuscripts; hagiografije; Hagiography of St. Gregory; menologij; menology; Old Church Slavic language; ortodox hagiography; pravoslavje; Retko's Codex; Retkov zbornik; rokopisi; Rokopisna zbirka NUK; stara cerkvena slovanščina; Supraseljski zbornik; Žitje sv. Gregorija