Razum in čustva v simboličnem interakcionizmu - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 1993)
Zgodnji predstavniki simboličnega interakcionizma (W. James, G.H. Mead) so pretežno kognitivistično naravnani in zanemarjajo družbenokulturne ter zgodovinske določenosti človeških čustev. Izjema je C.H. Cooley, ki na podlagi razlikovanja med različnimi tipi čustev poleg "slepih" čustev zagovarja še obstoj kognitivno posedovanih sentimentov. Novejša teorija čustev, ki proučuje čustva z vidika njihove integriranosti z razumom oz. kognitivnimi procesi je spoznavno učinkovitejša od zgodnjih pozitivističnih razlag.
Keywords: social psychology; socialna psihologija; sociologija; sociology; teorije; čustva; razum; reason; kognitivni procesi; čustvovanje