Razvoj sistemov poselitve - Zavodnik Lamovšek, Alma (Urbani izziv, 1998)
Problem razvoja sistemov poselitve zajema poleg prostorske tudi časovno komponento. Pristopi k reševanju vprašanj usmerjanja poselitve predvsem na regionalni in nacionalni ravni (katerekoli države) so zato vse kompleksnejši. Jedro prispevka je osredotočeno predvsem v spoznavanje in razumevanje obstoječih poselitvenih vzorcev, z namenom oblikovanja usmeritev za njihov nadaljni razvoj. Poudarek je zato na prepoznavanju posameznih elementov poselitvenih vzorcev, ki jih opazujemo kot pojav v prostoru (morfološka analiza poselitvenih vzorcev). Za primerjavo in dodatno utemeljitev je bilo izbranih šest različnih poselitvenih vzorcev iz Slovenije, Avstrije, Švice, Italije in Hrvaške. V zaključku so izpostavljene nekatere možnosti nadaljnega vplivanja na razvoj poselitve v vse bolj kompleksnih razmerah razvitih zahodnih družb.
Keywords: naselja; poselitev; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; spatial planning; urbanism; urbanistično planiranje; urbanizem