Fotogrametrični poligon za zajem podatkov v zaprtih prostorih - Kozmus Trajkovski, Klemen (Geodetski vestnik, 2025)
Prispevek predstavlja uporabo fotogrametričnih poligonov za orientacijo fotografij za namen masovnega zajema prostorskih podatkov na območjih, kjer izmera z GNSS (angl. global navigation satellite systems) ali tahimetrična izmera nista mogoči ali nista zanesljivi, na primer v notranjosti stavb. Fotogrametrične poligone smo preskusili v notranjosti stavbe. Osnovno načelo fotogrametričnega poligona je njegov začetek na območju, kjer izmerimo položaje oslonilnih točk. Temu sledi zajem serije fotografij, ki se med seboj prekrivajo in s katerimi razvijemo fotogrametrični poligon. Orientacijo fotografij in točnost določitve položaja točk vzdolž poligona ocenimo s postopkom grajenja strukture iz gibanja (angl. structure from motion). Preizkusili in analizirali smo odprt, priklepni in zaključeni fotogrametrični poligon. Položajna točnost kontrolnih točk je bila v mejah 10 centimetrov, tudi pri obdelavi več sto fotografij v najmanj natančnem odprtem poligonu.
Keywords: določanje položaja; fotogrametrija; grajenje strukture iz gibanja; izmera; masovni zajem prostorskih podatkov; mass spatial data acquisition; photogrammetry; poligon; positioning; Structure from Motion; survey; traverse