Circulation and presentation of canine distemper virus among various fox species - Garces, Andreia (Slovenian veterinary research, 2024)
Virus pasje kuge (CDV) je zelo nalezljiv in pogosto smrtonosen virus, ki prizadene pripadnike družine Canidae. Lisice so dovzetne za CDV, o izbruhih v populacijah lisic pa so poročali pri več vrstah. Simptomi kuge pri lisicah so podobni tistim pri domačih psih. Lisice se lahko z virusom okužijo neposredno od okuženih živali ali z izpostavljenostjo okuženemu okolju. Med domačimi živalmi so psi pogosto vir okužbe za domače in divje živalske populacije, med divjimi živalmi pa so glavni vir okužbe druge divje živali prek neposrednega stika ali prenašalcev, kot so žuželke. Ta pregled izčrpno obravnava virus, njegovo patologijo, klinične znake, diagnostične metode, možnosti zdravljenja, preventivne ukrepe in njegov vpliv na populacije lisic. Veterinarji in raziskovalci prostoživečih živali spremljajo in preučujejo vpliv različnih bolezni, kot je kuga, na populacije lisic. Razumevanje prenosa in razširjenosti teh bolezni je ključno pri prizadevanjih za ohranjanje prostoživečih živali.
Keywords: Canidae; canine distemper virus; fox; lisica; morbidity; obolevnost; virus; virus pasje kuge; Vulpes vulpes