Comparison of shoot and root regeneration of miniature potted rose (Rosa x hybrida L.) and Damask rose (R. damascena Mill.) in microcul-ture system - Rezanejad, Farkhondeh (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Miniaturna lončna vrtnica in damaščanska vrtnica sta pomembni komercialni sorti med okrasnimi rastlinami. Za razmnoževanje vrtnic se najbolj pogosto uporabljajo poganjki iz korenin, a je njihova rast počasna in sezonsko odvisna. V raziskavi je bilo preučevano razmnoževanje teh dveh sort z izsečki nodijev v in vitro kulturah. Za regeneracijo poganjkov in korenin je bilo uporabljeno 16 in 24 različnih medijev. Zalistni brsti so odgnali prej pri miniaturni kot pri damaščanski vrtnici. Zasnova in rast poganjkov sta se pri miniaturni vrtnici pojavili 5 in 7 dni po sadnji in 16 ter 38 pri damaščanski vrtnici. Največje število poganjkov je bilo pri miniaturni vrtnici v medijih 3 in 7 in v mediju 16 pri damaščanski vrtnici. Ti trije mediji so bili prepoznani kot optimalni, saj je bila v njih dosežena 100 % tvorba poganjkov. V teh medijih sta bili zasnova in rast korenin pri miniaturni vrtnici zgodnejši (po 78 in 92 dneh) kot pri damaščanski vrtnici (po 125 in 138 dneh). Uspešno ukoreninjenje se je za miniaturno vrtnico pojavilo v treh medijih in le v dveh za damaščansko vrtnico. Pogostnost ukoreninjenja je bila večja v polovičnih tekočih MS medijih kot v drugih. Zaključimo lahko, da se miniaturna lončna vrtnica kot moderna vrsta razmnožuje lažje kot starinska damaščanska vrtnica.
Keywords: micropropagation; mikropropagacija; miniature potted rose; miniaturna lončna vrtnica; proliferacija; proliferation; rooting rate; Rosa damascena; Rosa hybrida; ukoreninjanje