Ocena efektivne infiltracije v študijskem poligonu Tičnice - Petrič, Metka (Acta carsologica, 1996)
Efektivna infiltracija je podana z deležem padavinske vode, ki neposredno napaja podzemni odtok. Ker se pogoji infiltracije spreminjajo v odisnosti od reliefnih, klimatskih, vegetacijskih in hidrogeoloških razmer, je njeno vrednost težko natančno določiti. V članku je predstavljena ena izmed možnih metod ocene tega parametra, ki temelji na preučevanju odnosov med padavinami in pretoki v eksperimentalnem bazenu. Za študijski poligon je bil izbran mali karbonatni vodonosnik Tičnice pri Idriji. S primerjavo količin vode je bila določena karakteristična vrednost efektivne infiltracije za območja s podobnimi značilnostmi.
Keywords: hidrogeologija; Idrija; kras (geologija); krasoslovje; kraške vode; padavine; Tičnica