Evropska unija v svetovnem gospodarstvu danes in jutri - Svetličič, Marjan (Teorija in praksa, 2007)
Članek izhaja s teoretskih podlag in obravnava sedanjo in prihodnjo vlogo EU v svetovni ekonomiji s pomočjo primerjav z ZDA ter s skupino BRIK, zlasti s Kitajsko. Pri tem komentira razne scenarije o razvoju v naslednjih desetletjih. Primerja statično in dinamično velikost razlik z ZDA ter izračuna časovne distance za izbrane ključne pokazatelje, kot so BDP na prebivalca, zaposlenost, raziskave in razvoj ter inovacije. Obravnava vpliv hitro rastočih gospodarstev, kot sta kitajsko in indijsko, na velike spremembev svetovnem gospodarstvu. Pri ohranjanju oziroma izboljševanju vloge EU v svetu poudarja inovativnost in izobraževanje kot bistvena elementa uspeha na dolgi rok.
Keywords: European Union; Evropska unija; International economic relations; Mednarodni gospodarski odnosi; Economic development; Gospodarski razvoj; Competitiveness; Konkurenčnost; svetovno gospodarstvo; mednarodni ekonomski odnosi; ekonomski razvoj