Izvedba rekurzivnih digitalnih sit s PLC krmilnikom - Dodić, Aleksandar (Informacije MIDEM, 2008)
V delu je opisan postopek načrtovanja in izvedbe rekurzivnih digitalnih filtrov prve, druge in tretje stopnje s programirnim logičnim krmilnikom. Osnovni namen je izločanje neželenih signalov nizkih frekvenc pri obdelavi analognih vrednosti v sistemih industrijskega krmiljenja. Za praktično izvedbo smo uporabili PLC krmilnik SIEMENS S7-315-2DP. Predvideli smo nizkoprepustno frekvenčno karakteristiko, ki smo jo zagotovili z eliptičnim filtrom. Pri frekvenci vzorčenja 50 Hz smo mejno frekvenco izbrali pri 3 Hz. S popolnim zapisom vrednosti koeficientov filtra smo dosegli pričakovano slabljenje motilnih signalov v zapornem frekvenčnem področju 49 dB. Primerjavo med simulacijsko izvedbo, dobljeno v MATLAB programskem okolju in praktično izvedbo digitalnega filtra druge in tretje stopnje s PLC krmilnikom smo ocenili s primerjavo impulznih odzivov in njihovega odstopanja. Digitalni filter tretje stopnje smo načrtali v kaskadni obliki s strukturama prve in druge stopnje. Pri digitalnem filtru druge stopnje smo podrobno analizirali odstopanje impulznega odziva izvedenega filtra s PLC krmilnikom pri zapisu koeficientov popolni in pri zapisu v skrajšani obliki. Amplitudni frekvenčni karakteristiki sta podani za drugo in tretjo stopnjo. Amplitudna frekvenčna karakteristika je ustreza postavljenim zahtevam. Slabljenje 40 dB dosežemo že pri dvakratni mejni frekvenci, kar je bistveno bolje kot pri filtru druge stopnje.
Keywords: digitalna obdelava signalov; filtri; krmilniki; motnje; programirni logični krmilniki