Post-contractual non-compete clause in commercial agency contracts - Kerčmar, Sebastjan (Lexonomica, 2025)
Članek obravnava pravno ureditev konkurenčne klavzule po prenehanju pogodbe o trgovskem zastopanju, v okviru katere analizira slovensko zakonodajo in njeno skladnost z Direktivo 86/653/EGS. Slovenski Obligacijski zakonik (OZ) zahteva obvezno plačevanje odmene za spoštovanje konkurenčne klavzule zgolj v primerih, ko je pogodba prenehala zaradi razlogov na strani naročitelja. Po mnenju avtorja takšna ureditev lahko vodi v omejitev pogodbene svobode brez ustreznega plačila, kar ni v skladu z duhom direktive. Na podlagi pregleda ureditev konkurenčne klavzule po prenehanju pogodbe o trgovskem zastopanju v različnih evropskih državah, tudi na Hrvaškem, avtor ugotavlja, da se ureditev po posameznih državah zelo razlikuje. Avtor se osredotoča tudi na vpliv konkurenčne klavzule na odpravnino, saj OZ zahteva njeno upoštevanje pri določanju višine. Opozarja tudi na potrebo po pravičnem ravnotežju interesov in prilagoditvi zakonodaje, ki bi zagotavljala zaščito zastopnika pred nesorazmernimi omejitvami brez primernega nadomestila.
Keywords: commercial agent; commission; Directive 86/653/EEC; indemnity; monthly compensation for post-contractual non-compete clause; post-contractual non-compete clause