Gospodar In gospodinjo LETO 1940 * i — 27. NOVEMBRA ŠTEV, 48 Pomen čmice v naši zemlji Z razpadanjem in razkrajanjem — S Jiumifikacijo — različnih organskih (raste £nskih ali živalskih) sestankov in od« padkov nastaja v naši zemlji humus ali č r n i e a ; te je v obdelani zemlji £—5%, redkeje tudi več odstotkov. Sestav črnice je precej različen, vendar p>a jiasplošno lahko računamo, da vsebuje *8—64% ogljika, 35% kisika, vo- dika in 2—6% dušika. Črnica je za oio-delano zemljo velikanskega pomena. i\e i»amo, da služi v hrano koristnim miKro-organizmom v zemlji, ampak je važen tudi iz stališča rastlinske prehrane. Sa-jno črnica daje v produktih (proizvodih) svojega razkrajanja zemlji tudi prepo-trebni dušik, s svojim ogljikovim dvo-Kisom, raztopljenim v deževnici ali sveži ia.ini vodi pa vpliva na dovajanje in raz-kroljivost (raztopnost) tudi ostale rastlinske hrane: fosforne kisline, kalija in apna. Razen tega pa vpliva črnica (humus) na zemljišča tudi v fizikalnem oziru: težko zemljo napravlja bolj luknjičavo (porozno), rahlejšo, toplejšo, z večjo množino zraka bolj zračno, obratno pa: lahka zemljišča — peščevnico — dela bolj kompaktna, sprijemljiva in gosta ter zmanjšuje v njih propustnost za vo-