Virus strahu: nacionalizem in pandemična družba - Bajt, Veronika (Monitor ISH, 2021)
Raziskave potrjujejo svetovni vzpon nacionalizma (Bieber 2020), rasizma (Chan in Montt Strabucchi 2020) in sovražnega govora v povezavi z izbruhom covida-19 (Moreno Barraneche 2020). Zunanji sovražniki oziroma nevarni Drugi še zdaleč niso koncepti, ki jih povezujemo zgolj z zgodovino, saj opisujejo tudi konstrukcijo strategij spoprijemanja z izzivi sodobnosti. Prispevek analizira vladne ukrepe, ki so bili sprejeti v obdobju od pojava koronavirusne bolezni covid-19 in zadevajo prehajanje meja, ter jih vzporeja z nekaterimi zgodovinskimi primeri naslavljanja nalezljivih bolezni s karantenami in zapiranjem meja. Analiza pokaže krepitev izključevalnih nacionalizmov, ki najbolj prizadane že tako marginalizirane družbene skupine, predvsem migrantsko populacijo oziroma t. i. državljane tretjih držav.
Keywords: Covid-19; Izseljevanje in priseljevanje; Karantena; migracije; Nacionalizem; pandemije; zaščitni ukrepi